Vineri 22 Noiembrie

Din păcate, Mihaela Buzărnescu a ratat finala de la Winners Open, turneul WTA de la Cluj


Mihaela Buzărnescu a ratat finala de la Winners Open, turneul WTA de la Cluj-Napoca. 

Românca a jucat excelent toată săptămâna, dar s-a oprit în semifinala jucată cu Mayar Sherif. Este prima semifinală WTA pe care o joacă după aproape trei ani, rezultat care o urcă, de săptămâna viitoare, peste 20 de locuri în clasamentul WTA: va ajunge undeva în jurul locului 151 WTA.

Cum era de așteptat, semifinala a fost spectaculoasă, intensă și echilibrată. Nu putea fi altfel, dat fiind faptul că am avut față în față două jucătoare în formă, cu stiluri de joc diferite. Diferența s-a făcut la câteva puncte, iar Mayar Sherif a fost jucătoarea mai prezentă, mai lucidă; ea a știut când și cum să fructifice oportunitățile apărute, ceea ce a și făcut ca ea să câștige acest meci.

Un moment cheie a fost mingea de set a Mihaelei Buzărnescu

În primul set, tactica Mihaelei a fost de a-i lua din timpul de reacție și de a o obliga pe Sherif să lovească din poziții defensive, departe de linia de fund, cu lovituri foarte dure și lovite mereu devreme. În general, Mihaela face asta foarte bine în orice meci, dar cu Sherif a fost dificil. Pentru a înțelege cât de bună e defensiva lui Mayar, am putea lua ca reper primul punct jucat la 3-1 în primul set: Mihaela a avut nevoie de cinci lovituri aspre și două smash-uri pentru a câștiga punctul.

Sigur, un astfel de tenis atât de agresiv și cu lovituri în viteză implică și multe riscuri. Dar când ai în față o adversară atât de arțăgoasă, care se apară incredibil, care atacă ori de câte ori găsește o minge mai scurtă și e capabilă să varieze efectele des, e un risc asumat. Iar Mihaela și-a asumat această provocare. A căutat să fie jucătoarea care impune ritmul și nu cedează inițiativa. Pentru o bună perioadă de timp, a funcționat. Însă când a ratat șansa de a câștiga setul, având acea minge de set la 6-5, lucrurile s-au schimbat brusc.

În forma arătată de Sherif, care joacă, probabil, cel mai bun tenis al carierei sale în această săptămână de la Cluj, a fost esențial pentru Mihaela să nu o lase să prindă mult curaj și să nu îi ofere spații de manevră. E nevoie de multă încredere să închizi punctele din două-trei lovituri pe zgură, cu o Mayar Sherif capabilă să trimită înapoi în teren minge după minge. Tocmai de aceea în momentul în care Mihaela a ratat mingea de set, încrederea ei a dispărut – iar jocul agresiv și precis a fost înlocuit cu un joc inexact și prea riscant.

După primele două game-uri cedate și fiind condusă cu 3-1, Mihaela a început să înțeleagă că reverul lui Sherif e lovitura ei mai vulnerabilă (nu are același timing, nici aceeași explozie, dacă-l comparăm cu forehandul ei), așa că a îndreptat toate atacurile și serviciile spre această parte. A mai înțeles și că Sherif e periculoasă când i se deschid unghiurile și când e jucată în cross, așa că a căutat să joace puternic și spre centrul terenului, înainte să atace în lung de linie. Și a mai observat că tenisul lui Sherif nu mai e la fel de compact când e pusă sub presiune (încă de la retur) și nu i se oferă timp să pregătească loviturile (având o retragere mai largă la rever și forehand, în momentul în care e grăbită și mingile vin foarte repede, nu apucă să facă mișcarea completă la lovitură.

Atitudinea senină a lui Mayar

Și totuși. Un meci de tenis nu e doar despre doar tactică, planuri de joc și cât de explozive sau spectaculoase sunt loviturile. De cele mai multe ori atitudinea îți poate câștiga multe meciuri – mai ales meciurile mari. Iar la acest capitol, Sherif a fost remarcabilă astăzi, dar și toată săptămâna la Cluj: n-a contat că Mihaela a făcut winner după winner, n-a contat că Mihaela a revenit de la 1-3 la 4-3, n-a contat că a avut o minge de set de salvat la 6-5. A trecut peste toate aceste momente cu aceeași atitudine senină, căutând mereu să se concentreze la următorul punct și având grijă să transmită adversarei că nu va ceda nimic. Așa a reușit să rămână aproape de Buzărnescu și la 4-5 și la 5-6, așa a salvat mingea de set (cu as), așa a câștigat primul set, după un tie-break în care a accesat un alt nivel și a surprins-o pe Mihaela cu agresivitatea propusă.

Punctul de cotitură al meciului a fost exact acea minge de set, de la 6-5, anulată de Sherif cu as. Până acolo, Mihaela a fost în meci și a oferit o replică excelentă, având soluții și știind ce trebuie să execute, cum și când. După acel moment important, dinamica semifinalei s-a schimbat profund: pe Sherif a încărcat-o cu și mai multă încredere, pe Mihaela a părut să o amețească.

Însă vestea bună pentru Miki este că ea a putut să revină puternic în a doua parte a setului secund. Mihaela a revenit de la 0-4 la 4-4 și a ajuns chiar la egalitate în game-ul nouă, pe serviciul adversarei. Dar când a servit pentru a rămâne în set, a fost imposibil să treacă mingea de Sherif, care și-a pus la treabă din nou defensiva extraordinară și a forțat-o să comită eroare după eroare.

Pentru primul ei titlu WTA, Mayar Sherif va juca cu învingătoarea semifinalei Aleksandra Krunic – Andrea Petkovic. Dacă împotriva lui Petkovic, Sherif nu a jucat până acum, pe Aleksandra Krunic a învins-o în singurul lor meci direct, jucat anul acesta, în calificările Australian Open, 6-1, 6-2.

Comentarii Facebook