Duminica 22 Decembrie

Doliu în lumea sportului! A murit gimnasta clujeană Sonia Iovan, multiplă campioană națională: „A plecat să facă gimnastică în cer”


Gimnasta clujeană Sonia Iovan, una dintre marile sportive ale României medaliată la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, în Franța. 

Născută în 1935 la Cluj-Napoca, Sonia Iovan a început gimnastica la Liceul Financiar din orașul natal și a evoluat în carieră la Clubul Știința București. 

Sonia Iovan a făcut parte din prima echipă românească de gimnastică medaliată la Jocurile Olimpice, obținând bronzul la Melbourne în 1956. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice (1956, 1960 și 1964), contribuind semnificativ la evoluția echipei și obținând mai multe medalii de bronz.

De asemenea, în palmaresul său se numără numeroase medalii la Campionatele Mondiale și Europene. 

Federația Română de Gimnastică a anunțat trecerea în neființă a Soniei Iovan, o figură emblematică a gimnasticii. 

Componentă a primei echipe de gimnastică medaliate la Jocurile Olimpice, bronz la Melbourne în 1956, Sonia Iovan a plecat să facă gimnastică în cer. 

Despre Sonia Iovan, Emanuel Fântâneanu scria : “Născută în 1935, la Cluj a început să practice gimnastica la Liceul Financiar din Cluj. A activat la Clubul Știința București, antrenată de Nicolae Băiașu și Iosif Hidi. 

A fost multiplă campioană națională: 7 titluri cu echipa Știința (1959-1965), 4 la individual compus, 4 la bârnă, câte 2 la paralele și sărituri, unul la sol. 

A fost componentă mai mult de 10 ani a loturilor naționale, contribuind la  realizarea unor performanțe de prestigiu, unele în premieră.

 La loturile naționale s-a pregătit cu antrenorii Maria Simionescu, Petre Dungaciu și Caius Jianu. Campioană internațională a României în 1960 (sol), 1961 (sărituri, paralele și bârnă), 1963 (individual compus, paralele și bârnă), 1964 (sărituri și paralele).

A participat la 3 ediții ale JO: 1956 (Melbourne) – prima medalie olimpică de bronz pe echipe și locul 14 la individual compus; 1960 (Roma) – medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5, la individual compus și la sărituri, 2 locuri 6, la sol și paralele; 1964 (Tokyo) – locul 6 cu echipa și 14 la individual compus. La CM din 1958 (Moscova) – medalie de bronz cu echipa (prima medalie obținută la CM), iar la ediția din 1962 (Praga) – locul 9 cu echipa și 20 la individual compus.

Participantă la 3 ediții ale Campionatelor Europene (desfășurate la început sub denumirea de Cupa Europei) a obținut următoarele rezultate: 1957 (București) – argint la bârnă, 2  medalii de bronz la individual compus și la sărituri, locul 4 la sol și 5 la paralele; 1959 (Cracovia) – argint la sol, bronz la individual compus, locul 4 la paralele; 1961 (Leipzig) – locul 8 la individual compus.

 În anii 1966-1967, a fost antrenor federal. După absolvirea institutului, și-a desfășurat activitatea în învățământ, parcurgând toate treptele didactice până la cea de profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice, unde a fost șefa catedrei de educație fizică.”- “Inscripții pe columna gimnasticii românești” 

Dumnezeu să o odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții Federației Române de Gimnastică. 

Comentarii Facebook