Industria de Cazino în scădere. Tinerii clujeni, o excepție: Tot mai activi în săli și pe platformele de pariere
Una dintre cele mai recente descoperiri din industria jocurilor de noroc este că, în ciuda scăderii numărului de operatori și entități care furnizează servicii de cazino și pariuri, Clujul pare să fie o excepție.
Vom vedea împreună în paragrafele următoare cum cifrele alarmante care prezintă situația jucătorilor din Cluj par că nu se aliniază deloc reglementărilor și numărului de operatori aparent în scădere în 2024.
Discrepanță majoră - 70% dintre tinerii clujeni joacă jocuri de noroc
În prima jumătate a anului 2023, toate publicațiile și platformele de știri din Cluj vuiau despre situația jocurilor de noroc din oraș. Cu toții știm că 2023 a fost anul în care jocurile de noroc au atins noi vârfuri ale cifrelor de afaceri, dar și a prezenței pe piele offline și online. 45 de săli de jocuri de noroc erau împrăștiate peste tot prin Cluj acum nici doi ani.
În 2024, lucrurile s-au mai ameliorat și vom vedea aceste lucru în paragrafele de mai jos. Cu toate acestea, în urma documentării câtorva studii recente și a discuțiilor cu psihologi și specialiști, Clujul pare să rămână pe un trend ascendent în ceea ce privește numărul de jucători, în special în rândul tinerilor.
Un șocant procent de 73% dintre adolescenții clujeni iau contact cu jocurile de noroc. Ramona Lupu, psiholog și vicepreședintele Asociației Române de Studiu al Jocurilor de Noroc declara la mijlocul anului trecut că cei mai mulți dintre aceștia tratează jocurile de noroc și toată această activitate ca una ce ar favoriza socializarea.
Percepții greșite ale tinerilor
O concluzie îngrijorătoare extrasă din studiile realizate pe eșantionul de tineri relevă că 23,54% dintre aceștia aveau simptome care ar fi putut indica predispoziția pentru jocul problematic, iar 3,48% puteau fi declarați dependenți.
Potrivit practicilor responsabile, jocurile de noroc nu ar trebui considerate niciodată o sursă sigură de venit, cu atât mai mult tratate ca pe o soluție de urgență pentru obținerea profitului. Din păcate, jumătate dintre tinerii intervievați consideră că au control asupra rezultatului jocului, ceea ce este nu doar greșit, dar și foarte periculos.
Unul dintre studii a fost realizat pe un eșantion de 1032 de tineri cu vârstele cuprinse între 11 și 19 ani, iar majoritatea dintre aceștia au intrat pentru prima dată în contact cu un cazino sau cu un joc de noroc în jurul vârstei de 15 ani.
Restul industriei suferă pierderi
În timp ce Clujul se luptă cu propriile probleme, acea discrepanță se face resimțită atât în veniturile generate de operatorii de jocuri de noroc, dar și în bugetul de stat. La finele anului 2024, ne lovim de vești nu atât de bune, cel puțin pentru reprezentanții industriei de iGaming.
Iată cele mai importante “pierderi” sau modificări care au forțat bugetul de stat să piardă cu 138 de milioane de euro mai puțin decât în anul precedent:
● În 2024, în România au fost închise 1263 de săli de joc.
● Numărul sloturilor este și el mai mic cu 33.356 de unități.
● Avem cu 10% mai puțini operatori din clasa a II-a de licențiere.
Dacă nu era deja evident, legile aspre care ar trebuie să ducă la diminuarea efectelor negative asupra tinerilor au venit la pachet și cu pierderi financiare. Dar oare faptul că tinerii din Cluj sunt mai interesați de jocuri mai mult decât niciodată este rezultatul pe care îl așteptam cu toții?
Numărul total de licențe anulate sau care au expirat este de 264, mai mult decât dublul celor 106 din 2023. Astfel, din totalul de 262 de licențe pentru operarea jocurilor de tip slot din 2023, în 2024 mai erau active doar 94. Asta a dus la scăderea numărului de aparate la 52.695 în 2024, față de cele 86.051 din 2023.
Educarea populației vs Pedepsirea operatorilor
Există nenumărate exemple de țări în care jocurile de noroc au fost interzise complet, iar rata dependenței este într-o continuă ascensiune. Aceleași concluzii le vedem și în România, iar în timp ce bugetul de stat suferă pierderi, exemplul din Cluj nu face altceva decât să confirme că metodele aspre nu aduc rezultatele potrivite.
În schimb, unde ar trebui de fapt să ne concentrăm resursele este pe sectorul de educație, acolo unde tinerii pot învăța despre riscurile acestor obiceiuri, iar odată cu trecerea timpului, să putem înțelege colectiv că nu există metode de îmbogățire rapidă, mai ales prin intermediul cazinourilor.
Prevenție
Mai mult decât atât, trebuie să combatem simultan și rata dezvoltării dependenței prin metode de prevenire și ajutor direct către utilizator. Câți dintre tinerii din Cluj știu oare că pe SlotsCalendar se pot juca mii de sloturi fără să fie nevoiți să cheltuie bani reali?
Aceste platforme există, sunt disponibile pentru jucătorii români și își pot aduce contribuția uriașă la stoparea gamblingului problematic. Iar soluțiile de prevenție sau vindecare a dependenței sunt nenumărate. De la stabilirea unui buget fix, până la tratarea jocurilor de noroc doar ca simple activități de relaxare. Mai multe informații despre toate acestea găsești pe jocresponsabil.
Suntem pe calea cea bună? Încă nu putem spune cu exactitate, dar măcar suntem conștienți că există probleme, se iau măsuri serioase, iar instituțiile responsabile sunt mai mult ca niciodată conștiente de situația din țară.
0 Comentarii