Duminica 22 Decembrie

”Jaful” făcut de Copos și MAFIA din fotbalul românesc a pornit de la Cluj: Țeapă dată CFR Cluj în transferul lui Dulca

 

Cutremurul din fotbalul românesc, cu mai mulți șefi de cluburi și impresari de renume condamnați pentru transferuri ilegale și pe sume nedeclarate, își are sămânța la sfârșitul anilor '90, la Cluj.

 

Avocatul investigator Marcel Lăzăreanu a relatat un incident care îi implică pe George Copos, Cristi Dulca, Rapid și CFR Cluj.

 

Copos l-a cumpărat pe Cristi Dulca de la CFR Cluj, o echipă modestă față de campioana de acum cu venituri de 18 - 20 de milioane de euro numai din Champions League. Cristi Dulca, jucător și în Națională, a fost revândut în Coreea de Sud, iar Lăzăreanu a reușit să demonstreze că suma de transfer a fost mult mai mică decât cea reală și a predat documentele procurorilor. Anchetatorii știau așadar cum acționează marile echipe din Liga 1 pentru a ascunde o parte din banii de transfer de ochii Fiscului.

 

Rapid l-a cumpărat pe Dulca de la CFR Cluj , dar ”feroviarii” și-au păstrat 35% dintr-un viitor transfer al jucătorului. În 1999, Rapid a primit o ofertă de la Poohang Steelers, Coreea de Sud, iar Copos a fost de acord să îl vândă pe Dulca, dar a raportat suma de transfer de 120.000 de dolari, iar CFR Cluj a încasat 42.000 de dolari. ”Mircea Bălaş, preşedintele CFR-ist de-atunci, mi-era prieten şi-mi tot spunea că îi bănuieşte pe cei de la Rapid că au comunicat un preţ mai mic de transfer. Era necăjit şi m-a rugat să mă interesez”, a povestit avocatul clujean.

 

Lăzăreanu a fost și el jucător de fotbal și chiar a evoluat în Coreea de Sud, aşa că a luat legătura cu oamenii de acolo pentru a dezlega ițele acestui transfer. A aflat că suma înregistrată de Copos a fost mult mai mică pentru a nu plăti mai departe la CFR Cluj cota parte din transfer. ”M-am uitat pe contractul înregistrat de Rapid la FRF şi am văzut că, în dreptul coreenilor, semnăturile erau cu caractere latine. Or ei nu fac niciodată aşa ceva, semnează numai în alfabetul coreean. Ştiam că sunt corecţi şi nu se ascund, chiar dacă actele erau confidenţiale”, a spus avocatul.

 

Lăzăreanu a discutat timp de o lună cu președintele celor de la Poohang Steelers. ”Am marşat pe cartea onoarei, pentru că sunt oameni foarte demni. Le-am repetat de zece ori că la federaţie apare că au plătit doar 120.000 de dolari la suma de transfer. Le-am explicat că suma e foarte mică pentru un jucător de naţională şi că CFR Cluj e un club sărac şi că ei, coreenii, sunt părtaşi la o nedreptate. O lună m-am conversat cu directorul sportiv de la Poohang, iar la un moment dat a cedat şi mi-a spus să-i trimit pe fax documentele. I-am dat şi nota explicativă a preşedintelui de la CFR Cluj şi asta l-a muiat. Au înţeles că semnăturile lor apar pe un contract fals şi au reacţionat corect. Fiind avocat, le-am explicat că, juridic, pot fi traşi la răspundere şi mi-au trimis contractul lor în original”, a explicat Marcel Lăzăreanu.

 

În cele din urmă, avocatul anchetator a stabilit că suma de transfer a fost de 600.000 de dolari. Suma primită de la coreeni a intrat în conturile la FC Rapid, la Ana Electronic, deținută de George Copos, şi la Sică Puşcoci, un impresar care nu se ocupase de acect transfer. George Copos s-a degrevat de orice vină și a spus că Dinu Drăgan, decedat între timp, ar fi fost cel care a ”încurcat” sumele.

 

George Copos a încercat să mai facă o plată la negru de 42.000 de dolari, ca să stingă litigiul, dar Mircea Bălaş n-a fost de acord. A primit toţi banii, diferenţa de 168.000 de dolari. CFR era club sărac, aceşti bani au prins foarte bine”, a povestit Lăzăreanu. Președintele CFR Cluj a plătit cu ”capul” și a fost schimbat de Ministerul Transporturilor, fiind retrogradat economist trei.

 

După 13 ani de la acel transfer, procurorii au reușit să obțină o primă victorie împotriva mafiei transferurilor din fotbalul românesc, care a prejudiciat bugetul de stat cu 10 milioane de euro, cifre oficiale, dar cel mai probabil cu mult mai mult.

 

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Mihai Stoica la 4 ani de închisoare, pe Jean Pădureanu la 3 ani de închisoare, pe Cristi Borcea la 7 ani de închisoare, pe George Copos la 8 ani de închisoare, pe Victor Becali la 7 ani de închisoare, pe Gică Popescu la 3 ani de închisoare și pe Gigi Neţoiu la 3 ani de închisoare.

 

Condamnări în FOTBAL: Giovani Becali: 8 ani! Cristi Borcea: 7 ani! George Copos: 5 ani! Victor Becali: 7 ani! Gică Popescu: 3 ani!

Comentarii Facebook