Duminica 8 Septembrie

Jocurile Olimpice se întorc la Paris după 100 de ani. Organizatorii promit o ceremonie de deschidere de neuitat


De la ora 20:30, ora României, va avea loc deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, care va dura aproape 4 ore. Au trecut exact 100 de ani de când ,,orașul luminilor" a găzduit evenimentul.

Pentru prima oară în istorie ceremonia nu va avea loc pe un stadion

O ceremonie în inima Parisului Pentru prima dată, deschiderea Jocurilor Olimpice nu va avea loc pe un stadion, ci în centrul unui oraș. Echipele de sportivi din fiecare țară participantă vor defila de-a lungul Senei în bărci, urmărite de aproximativ 300.000 de spectatori, într-un spectacol regizat de directorul artistic Thomas Jolly.

Flotila va transporta peste 10.000 de sportivi pe un traseu de 3,7 km de-a lungul cursului Senei, a cărei apă a fost supusă unei analize intense pe fondul unor îngrijorări legate de curățenia sa. Zeci de mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea în timpul spectacolului. Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut că a fost pus la punct un plan B (și un plan C) în cazul apariției unor incidente grave.

Bărcile cu sportivi vor trece pe lângă unele dintre cele mai cunoscute poduri și repere ale Parisului, precum Catedrala Notre-Dame și Turnul Eiffel, înainte de a ajunge la Trocadéro. Defilarea se va încheia la apusul soarelui, în vestul orașului, ceea ce organizatorii speră să consolideze și mai mult legenda Orașului Luminilor. Președintele Jocurilor, Tony Estanguet, a promis că momentul va face spectacolul „mai sublim, cu o dimensiune cu adevărat poetică”.

Ce artiști vor cânta la marea deschidere?

Directorul artistic Thomas Jolly nu a dezvăluit numele celebre care vor cânta în timpul ceremoniei, însă este cunoscut că 3.000 de artiști, inclusiv muzicieni și 400 de dansatori pe poduri, au fost înscriși pentru a participa la spectacol. Au existat informații potrivit cărora Aya Nakamura, vedeta R&B franco-maliană, se numără printre artiștii muzicali, fiind cel mai urmărit artist de limbă franceză din lume.

De asemenea, s-a speculat că artista canadiană Céline Dion ar putea cânta în deschiderea Jocurilor Olimpice, după ce a fost văzută la Paris la începutul acestei săptămâni. O apariție a lui Céline Dion în timpul spectacolului ar marca o revenire a cântăreței care și-a anulat spectacolele după ce a dezvăluit în 2022 că are o afecțiune neurologică rară numită sindromul persoanei rigide.

Și Lady Gaga a fost văzută la Paris, alimentând zvonurile că ar putea cânta în spectacolul de deschidere.

Torța olimpică a călătorit din Grecia până la Paris în cadrul unei ștafete care a început în urmă cu mai bine de trei luni. În ceea ce privește persoana care va aprinde cazanul olimpic, există o tradiție care spune că identitatea ultimului purtător al torței rămâne secretă până la marea dezvăluire televizată. Se știe doar că rapperul Snoop Dogg va avea un rol în purtarea torței în etapele finale ale ștafetei, înainte de începerea ceremoniei de deschidere, potrivit BBC, citați de Libertatea.


Comentarii Facebook