Sambata 2 Noiembrie

Jucătorii străini de la ”U” Cluj își spun poveștile de Crăciun. Cum sărbătoresc la ei în țară


Românii sărbătoresc Crăciunul alături de familie și cei dragi, se reunesc la mese festive și merg la colindat, însă tradiții asemănătoare se regăsesc pe tot globul.

O parte din stranierii de la Universitatea Cluj și-au împărtășit poveștile de Crăciun și au povestit cum sărbătorile de iarnă, prin intermediul site-ului oficial al echipei.

Când eşti copil, totul e despre despachetatul cadourilor. După ce am creacut, totul se concentrează pe familie şi pe bucuria de a oferi cadouri. Când eram mic, obişnuiam să mergem la bunica, însă ea a murit acum doi ani. Sărbătorile le petrecem cu părinţii, în general. Tradiţiile nu cred că diferă faţă de zona aceasta a României, poate meniul, puţin. De pe masa de Crăciun nu lipsesc peştele şi salata de cartofi”, Robert Veselovsky (Slovacia)

De Crăciun, stăm cu familia, asta e de la sine înţeles. Când eram mic, mergeam la colindat şi aşteptam să vină Moş Crăciun. Cred că asta voi face şi acum.:) Meniul e compus, în special, din salate şi preparate din pui”, Danzell Gravenberch (Olanda)

Sărbătorile sunt momente pe care trebuie să le petreci în familie, în casă, în faţa şemineului. Cu câteva zile înaintea Crăciunului, împodeam bradul, alături de mama mea şi de sora mai mică. Tata venea şi aducea dulciurile, pe care nu le puteam mânca până la Crăciun, deşi eu mai fentam, iar mama pregătea curcanul la cuptor. Îmi plăcea să agăţ ciorăpeii deasupra şemineului şi să aştept să vină Moş Crăciun să pună cadourile. Totul era foarte frumos amenajat afară, plin de luminiţe şi de colinde. Iar vremea era călduţă, deşi noi ne rugam în fiecare zi să ningă. După ce am crescut, ne-am dat seama că era imposibil, aşa că ne-am resemnat, însă pomii îi decoram cu zăpadă artificială, să fie mai autentic. E frumos că după atâţia şi atâţia ani totul are acelaşi farmec”, Leonidas Panagopoulos (Grecia)

Cred că, oriunde în lume, Crăciunul înseamnă bucuria de a fi alături de cei apropiaţi, de cei dragi. Eu abia aştept să fiu alături de familie, de prieteni. În seara Crăciunului, stăm împreună, cântăm colinde, mama pregăteşte cina tradiţională. Sunt multe feluri de mancare, pui sau porc, dar totul e delicios. Când eram mic mergeam la colindat, chiar şi când era foarte cald.:)”, Narcisse Bambara (Burkina Faso)

Crăciunul l-am petrecut întotdeauna cu familia. Ne duceam în fiecare an la Biserică, la miezul nopţii, în seara de Ajun, iar după ce ne întorceam acasă, descopeream cadourile sub brad. Acestea sunt cele mai frumoase amintiri. Crăciunul l-am petrecut întotdeauna cu familia, la fel voi face şi acum. Încerc să îi transmit şi fiului meu aceeaşi stare, aceeaşi bucurie pe care am simţit-o şi o simt, an de an, în preajma Crăciunului. Mâncarea de Sărbători e variată, se bazează, în principal, pe preparate din curcan, dar avem foarte multe deserturi delicioase”, Nuno Viveiros (Insula Madeira, Portugalia)

Crăciunul înseamnă familie şi prieteni. Când eram mic, abia aşteptam să primim cadourile, să vină rudele în vizită şi să mergem şi noi la colindat. Acum facem acelaşi lucru; totul se concentrează în jurul familiei. Şi, bineînţeles, nu lipseşte din meniu şi o vizită la plajă.:)”, Pablo Ceppelini (Uruguay)

Când eram mic, abia aşteptam să vină Crăciunul, dar asta cred că se întâmplă peste tot în lume. Seara mergeam la Biserică, iar înainte de slujbă, se aprindea un foc mare în curte. E un obicei străvechi, pe care, noi sârbii, îl ducem mai departe.. Apoi, după ce veneam de la Biserică, ne aşezam la masă. Meniul e asemănător cu cel din România, dar noi avem şi salata rusească la loc de cinste. Bineînţeles, Sărbătorile se petrec în familie, nu se poate altfel”, Petar Jovanovic (Serbia)

Comentarii Facebook