Mădălina Amăistroaie, studenta din Cluj care a reușit cea mai bună performanță din istoria României la tir cu arcul la JO: ,,O experiență unică
La doar 21 de ani, Mădălina Amăistroaie a reușit cea mai bună clasare la tir cu arcul din istoria României la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară. Sportiva legitimată la CSU Cluj și CSM Suceava care a obținut locul 9 la competiția menționată anterior, este cel mai bun ,,produs” al țării noastre în acest sport din ultimii ani.
Știri de Cluj a avut ocazia să vorbească cu tânăra sportivă despre performanța remarcabilă, despre cariera ei în tir cu arcul, dar și cine este persoana din spatele arcului și a săgeților, care în viitor ar putea aduce o medalie României.
De la o simplă pasiune la o adevărată sportivă
Mădălina Amăistroaie este o tânără din Rădăuț, județul Suceava. A terminat ,,Colegiul Național "Eudoxiu Hurmuzachi", profilul matermatică-informatică, intensiv engleză, iar acum studiează la Facultatea de Matematică-Informatică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Despre primul moment în care a pus mâna pe arc și a tras prima săgeată, Mădălina povestește: ,,Aveam 13 ani când am intrat pentru prima oară în contact cu acest sport. La început a fost din joacă, ca un hobby, pentru că și prietenii mei practicau acest sport și m-am orientat după ei. Mi-a plăcut foarte tare și, încet, încet, m-am îndrăgostit de tir cu arcul și am rămas cu el.”
Tânăra se antrena la început din pură pasiune și plăcere pentru acest sport, de aproximativ 3-4 ori pe săptămână: ,,stăteam o oră, trăgeam câteva săgeți din plăcere și cam atât era.” Însă în scurt timp, mai exact după 2 ani, a început să participe la diferite campionate naționale, iar dintr-un simplu hobby, Mădălina a devenit o sportivă adevărată.
Întrebată despre momentul în care a realizat că tirul cu arcul o să fie o parte mai importantă în viața ei decât un simplu hobby, Mădălina spune că: ,,Atunci când am luat prima medalie la un campionat național. Medalia de bronz. Mai ales că nu am participat la categoria mea de vârstă.” Faptul că a reușit să câștige în fața unor oponente mai experimentate și mai mari decât ea și totuși a obținut o medalie, a fost doar primul pas înspre succes pe care tânăra din Suceava l-a făcut.
În următorii ani a reușit să obțină mai multe performanțe remarcabile și notabile în sportul pe care îl practică. Pe parcursul acestei perioade a fost antrenată de către domnul Alexandru Deneș care ,,s-a ținut cel mai tare de mine la început și și-a dat interesul.” Când acesta s-a pensionat tânăra a colaborat cu antrenorii Dănilă Andrei și Covaliu Ioana, de la CSS Rădăuți și CSM Suceava.
Cariera oricărui sportiv nu este pavată doar cu rezultate bune, laude și medalii. Din acest motiv am întrebat-o pe Mădălina dacă a existat un moment în care s-a gândit să renunțe complet la tir cu arcul: ,,Am avut gânduri să mă las în sensul că poate au fost momente în care, spre exemplu, la un concurs unde am obținut un rezultat care nu m-a satisfăcut neapărat, mi se părea că poate nu merită să pierd timpul. Însă acest gând nu s-a concretizat niciodată în ceva mai mult, deși eram demoralizată. Acest lucru m-a făcut doar să trag mai tare de mine.”
Cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice din istoria României la tir cu arcul
Mădălina Amăistroaie a obținut locul 9 la Jocurile Olimpice de la Paris din această vară. Acesta este cel mai bun rezultat pe care România a reușit să îl câștige la tir cu arcul. Despre această experiență, tânăra spune că:
,,A fost o experiență unică. Un sentiment total diferit față chiar și de un campionat mondial, care este a doua cea mai importantă competiție la care poți să participi la tir cu arcul. Personal mi-a plăcut extrem de tare, mai ales că am stat în Satul Olimpic, unde eram înconjurată de persoane la fel de motivate ca și mine să se antreneze și să concureze și să ofere ce au mai bun.”
Despre rezultat în sine Mădălina spune că forma sportivă foarte bună în care se afla a făcut-o să creadă că poate obține un rezultat foarte bun. ,,Eram și foarte încrezătoare și foarte pregătită, din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și psihic.” Pe tot parcursul competiției, părinții Mădălinei s-au aflat în tribune de unde au susținut-o neîncetat, iar antrenorul lotului național Viorel Hăbian, de la CSU Cluj, a fost alături de ea.
Drumul său la Jocurile Olimpice de la Paris s-a oprit atunci când a întâlnit-o pe sud-coreeanca Suhyeon Nam, cu scorul de 6-2. Coreea de Sud este cea mai performantă țară când vine vorba despre tir cu arcul, lucru despre care Mădălina crede că: ,,Ei se antrenează altfel. Consider că mentalitatea lor este foarte diferită și asta îi ajută să exceleze în acest sport și nu numai. Au o anumită disciplină care are loc în toată zona Asiatică.”
Unul dintre ,,secretele” succesului Mădălinei la JO a fost animalul său de pluș, pe care îl are alături de ea la fiecare competiție: ,,Este un animăluț, o rozătoare, un fel de hamster.”
Sportivă de performanță și studentă la Facultatea de Matematică și Informatică
Pe lângă zecile de ore petrecute la antrenamente și munca depusă pentru a-și dezvolta abilitățile la tir cu arcul, Mădălina nu neglijează alte părți din viața sa. Tânăra de 21 de ani studiază la Facultatea de Matematică și Informatică. Despre cum reușește să își gestioneze timpul și să se ocupe de amândouă, Mădălina povestește că: ,,Este greu. Încerc să mă axez pe fiecare pe rând. Spre exemplu, să fiu la facultate și să nu mă gândesc la antrenament, sau invers. Pentru că atunci clar nu aș reuși să fac nimic în nicio direcție. Nu este ușor, însă amândouă lucrurile îmi plac și asta contează foarte mult.”
Întrebată dacă a adoptat un stil asemănător lui David Popovici, care a anunțat că a renunțat la rețelele de socializare, tânăra admite că: ,,Nu neapărat. Într-adevăr, cât am fost în Paris mi-a scăzut timpul de utilizare a telefonului. În principal îl foloseam pentru a discuta cu prietenii mei de acasă care mă susțineau și îmi dădeau mesaje, vorbeam la telefon și m-au ajutat prin acest lucru.”
Reacția după performanța de la Jocurile Olimpice și ce urmează pentru Mădălina Amăistroaie
Viața unui sportiv de performanță nu lasă loc de multe momente de pauză, așa că Mădălina urmează să înceapă antrenamentele pentru Campionatul Mondial de FIELD, care se va desfășura în acest an, în septembrie.
În ceea ce privește o eventuală participare în viitor și la alte ediții ale Jocurilor Olimpice și o eventuală medalie pe care Mădălina ar putea să o câștige pentru România, aceasta admite că: ,,Cred că da, deoarece de aici pot merge doar în sus, dacă acum am reușit să ajung să obțin un rezultat bun, nu aș vedea de ce nu aș putea face același lucru sau chiar și mai bine și atunci. Clar voi avea mai multe sanse, poate și o medalie.”
După performanța obținută de tânăra sportivă, mesajele de felicitări au început să curgă din partea românilor care au susținut-o din fața televizoarelor. Despre acest lucru Mădălina spune că: ,,Este puțin ciudat deoarece tir cu arcul nu este un sport foarte popular, cunoscut de extrem de multă lume. Acum că s-au difuzat meciurile mele și ca am ajuns în ochii lumii se simte foarte diferit de tot ceea ce am simțit până acum. Sa stiu ca mulți oameni se uită la mine și mă susțin, mi-au urat felicitări și mesaje. E un sentiment unic.”
Spre final, am rugat-o pe Mădălina să transmită un mesaj pentru fanii CSU Cluj și CSM Suceava și celorlalți români care au susținut-o în ultimul timp:
,,Aș vrea să le mulțumesc foarte mult pentru toată susținerea și tot suportul acordat, deoarece pentru mine a însemnat foarte mult să știu că lumea mă susține. Aș vrea să le mulțumesc.” Mai mult decât atât, Mădălina a oferit și un sfat pentru tinerii care doresc să își clădească o carieră în acest sport: ,,Oricât de greu li s-ar părea, să continue să încerce. Dacă le place cu adevărat, vor reuși. Personal, tirul cu arcul mi se pare un sport foarte frumos și diferit de alte sporturi, consider că merită unele sacrificii.”
Iar în încheiere, Mădălina Amăistroaie, care a reușit să obțină cea mai bună performanță la Jocurile Olimpice pentru România, a fost întrebată cu ce obiect sau animal ar compara sportul pe care îl practică, răspunsul fetei fiind:
,,Un ghepard.”
4 Comentarii
Nu ie din cluj bre, zice ca studiaza ori sta in cluj. Ie decat din moldova.
genul asta de "vinituri" ii enerveaza cel mai tare pe frustratii ratati de "clujeni de 1 generatie cu parinti stramutati de la tara la oras sa poata lucra la CUG", ca ea exceleaza pe toate planurile - sportiv, educational si va excela si financiar
@Hank Rearden: MUIO NE FACE MANDRII CA E ROMANCA SI E LA CLUJ
@Hank Rearden: .