Miercuri 30 Octombrie

Mărginean, scrisoare deschisă INCENDIARĂ în care explică toată afacerea U Cluj


Acționarul majoritar al U Cluj, Ioan Mărginean, a dat publicității o scrisoare deschisă prin care vrea să lămurească situația delicată de la ”U”, ”fara ură și prejudecăți”, din momentul preluarii ”U” de catre ONCOS, 15 iunie 2008.

Redăm mai jos scrisoarea integrală:

La ora respectiva clubul, care juca in Liga a II-a, s-a vandut de catre Primaria Cluj cu suma de 2 100 000 EURO, in trei transe de cate 700 000 EURO (15.12.2008; 15.06.2009; 15.12.2009), Societatii comerciale ONCOS. Societatea comerciala ONCOS nu a reusit sa echilibreze balanta datoriilor accumulate de catre club in “era Dobos” si s-a retras neachitanad niciun EURO Primariei, nerespectand prevederile contractului de vanzare–cumparare incheiat intre Primaria Cluj si SC ONCOS SRL (a se vedea contractul), fapt ce a dus clubul in deriva totala in perioada 01.01.2009-30.06.2009, echipa fiind la acel moment in pericol sa retrogadeze in Liga a III-a pana in ultima etapa a campionatului.

S-a reusit aducerea unui nou investitor , in persoana domnului Walter Florian care a achizitionat 51% din actiunile clubului, si care a reusit achitarea datoriilor “istorice” de la “U” din anii 2007-2008, in valoare de 1.400.000 EURO, la ANAF in momentul preluarii actiunilor si 2.000.000 EURO pe parcursul anilor 2009-2010-2011 la terti, respectiv jucatori, impresari, hoteluri pentru cantonamente, chirii pentru bazele sportive, sediu club, etc., reusind impreuna cu suporterii, prin venituri din ticheting, sa echilibreze balanta comerciala si sa puna problema autoritatilor locale pentru dezvoltarea clubului in mod performant, pentru construirea unui club modern si transparent din punct de vedere economic, dar cu implicarea tuturor actionarilor in mod constructiv si nu distructiv asa cum s-a intamplat la “U”. Exemplific aceasta afirmatie dupa cum urmeaza:

Din punct de vedere sportiv echipa si-a realizat obiectivul pentru sezonul 2009-2010, respectiv promovarea in Liga I, dar manualul de licentiere al F.R. Fotbal cere si infrastructura pe langa o situatie financiara stabila din toate punctele de vedere pentru asigurarea bugetului de venituri si cheltuieli ce  trebuie asigurat de  catre actionari in functie de procentul de actiuni detinute la SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA.  Ei bine la marirea de capital ce trebuia
obligatoriu facuta in 2010 niciun actionar  in afara domnului Walter Florian  nu a subscris (la momentul respectiv detineau  actiuni la SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA  si  dupa cum urmeaza: Primaria Cluj-12%; SC ONCOS SRL- 12%; SC BEN&BEN SA- 10%; SC IMTOP CONSTRUCTION SRL- 12%;_Fundatia Universitatilor Clujene- 2%; Camera de comert si industrie Cluj-0.25%; Fundatia Trasilvania-0.25%) fapt ce trebuie sa dea de gandit tuturor suporterilor, echipa fiind lasata pe spatele unui singur om, care in urma maririi de capital a detinut 98,2% din actiuni.

Acesta impreuna cu suporterii au facut o sedinta comuna pentru clarificarea situatiei cu Presedintele Consiliului Judetean Cluj de la data respectiva, domnul Alin Tise si cu Primarul Clujului de la data respectiva,  domnul Sorin Apostu, pentru a stabili clar obligatiile si posibilitatile fiecaruia in parte, respectiv:

- Consiliul Judetean- finalizarea stadionului pentru ca echipa sa poata evolua in Cluj si stabilirea unui contract avantajos de inchiriere pentru sediul clubului “U” in stadion asa cum se intampla in toate judetele tarii.
- Consiliul local Cluj; Primaria Cluj- Acordarea in continuare  de sprijin financiar si logistic pentru identificarea de baze sportive pentru copii si junior, seniori si plata chiriilor pentru acestea cel putin. NOTA: Suntem singurul club din tara, de asemenea nivel, cu o traditie de 93 ani, pentru care autoritatile locale nu au acordat facilitati pentru dobandirea unui sediu.

SC FC UNIVERSITATEA CLUJ a fost in aceste conditii foarte transparenta in relatiile cu suporterii care au fost permanent informati de greutatile prin care trece clubul si de pericolul declaratiilor politicienilor din vremea respectiva.

Dupa trei sezoane, 2009-2012, pline de satisfactii sportive bugetul clubului a intrat pe pierderi semnificative datorita nerespectarii intelegerii cu factorii locali, nepasarii acestora si a societatilor comerciale din Cluj care au fost invitate in nenumarate randuri sa achizitioneze actiuni la SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA, sa achizitioneze bilete la meciuri, sa incheie cu clubul contracte de reclama-publicitate, etc., toate acestea putand duce la echilibrarea bugetului.

Ba mai mult cele trei societati comerciale actionare la SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA (ONCOS, BEN&BEN; IMTOP CONSTUCTION) au dat in judecata clubul pentru recuperarea banilor investiti in perioada 2005-2009 (ex. ONCOS- 450 000 EURO, proces pe rol din 2010).

Pe scurt v-am relatat deci cum  a fost primit un investitor bine intentionat la SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA si cum zi de zi clubul primea lovituri sub centura. Era greu ca un singur om sa razbeasca pentu a asigura bugetul clubului, in consecinta domnul Walter Florian sia anuntat, inca din luna februarie 2012, intentia de retragere domnilor Hintea Calin- presedinte CA a SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA si Irimies Cosmin- Director executiv a SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA. Nu s-a constatat nicio reactie din partea autoritatilor locale pentru o analiza constructiva a tot ce s-a realizat bine si mai putin bine in aceste trei sezoane   2009-2012, cu drepturi si obligatii din partea tuturor celor implicati in societate.

In concluzie in urma nepasarii si neimplicarii  factorilor locali , nici macar orientativ, catre un potential nou investitor din Cluj Napoca am preluat actiunile de la domnul Walter Florian cu intentia clara de a reconstrui clubul pe modelul FC Barcelona si Atletic Bilbao unde suporterii detin controlul societatii prin achizitionarea de actiuni, urmand ca ei sa-si aleaga conducerea, presedintele CA, directorul general, directorul sportiv si sa participe activ la viata societatii comerciale. Cunoscand atasamentul si credinta suporterilor nostrii in simbol si culori am considerat ca acest model se preteaza perfect. Am cautat permanent si un potential investitor, dar concret nu am avut nicio oferta oficiala scrisa, decat “petarde” aruncate prin presa pentru ca
unii sa-si faca publicitate in mod gratuit.

Niciuna dintre acestea nu s-a fructificat.

3 Cu conturile blocate la 01.08.2012 de catre ANAF si sechestru asigurator pe banii din drepturi de televiziune, in valoare de 1 040 000 EURO, ce ar trebui incasate de catre club la 20.02.2013, prin interpunerea cu o noua poprire pe cont depusa de catre SC NUTRIENTUL SRL, creanta preluata de la SC ONCOS SA, am ajuns la concluzia sa optez primul pentru reorganizarea judiciara pentru o perioada de trei ani, lucru confirmat si de experti in reorganizare judiciara si care subliniaza avantajul declansarii procesului de catre club (clubul are posibilitatea sa-si aleaga administrator judiciar care decide totul, eu nemaiavand drept de conducere si semnatura) respectiv deblocarea contului clubului, posibilitatea platii salariilor  restante ale angajatilor, inghetarea penalizarilor si suspendarea proceselor actuale cu creditorii.

Nedeclansarea procedurii de reorganizare judiciara blocheaza achizitionarea clubului de catre un adevarat investitor care ar avea si avantajul planului de  reorganizare pe masa in momentul achizitionarii clubului. Momentan firma SC SCUTUL NEGRU SRL a cerut insolventa clubului in data de 07.01.2013 la Judecatoria Cluj Napoca si a primit termen de prezentare in instant la data de 13.02.2013.

Acest model ce a fost aplicat si de catre FC RAPID Bucuresti, FC Gloria Bistrita, cluburi cu datorii mult mai mari decat “U” Cluj, este singura solutie aplicabila pentru moment din punct de vedere legal si economic unei societati comerciale care functioneaza ca SC FC UNIVERSITATEA CLUJ SA la acesta ora. Fara aceasta procedura necesara si legala clubul este in incapacitate de plata si risca sa pateasca la fel ca Poli Timisoara si Universitatea Craiova. Continuarea activitatii este posibila daca suporterii adevarati strangem  randurile si acceptam adevarul, fara declaratii nervoase ce aduc doar deservicii si alunga oamenii de afaceri clujeni. Clubul crede si spera ca daca a obtinut licenta trei ani consecutiv prin implicarea corecta si transparenta a investitorului, fara niciun ban public, se va gasi in continuare deschidere catre mediul privat si suporterii adevarati din Cluj Napoca pentru constituirea unui buget in  functie de care sa se stabileasca si obiectivul: mentinerea in Liga I sau continuarea in Liga a II-a cu sportivi tineri din pepiniera proprie”.

Comentarii Facebook