Duminica 22 Decembrie

Poloiștii de la Politehnica Cluj au câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial Masters din Coreea de Sud - FOTO


Echipa de polo Politehnica Cluj a reușit să câștige medalia de aur la Campionatul Mondial de Polo pe Apă Master, din perioada 5 - 10 august, din Coreea de Sud.

Performanța ”veteranilor” din echipa Politehnica Cluj vine după câștigarea campionatului intern de Masters din 2018 și meciuri foarte bune în ediția din acest an. Lotul este compus din jucători care s-au retras din activitate, dar practică polo -ul pe apă la nivel de veterani, cu 2 antrenamente pe săptămână și pregătire individuală.

Știri de Cluj a stat de vorbă cu Marius Cîmpean, fost component ale echipei de polo a Clujului, cu o experiență de 27 de ani, care a fost căpitanul echipei care a făcut deplasarea în Coreea de Sud.

Rep: Cum s-a ales echipa care a plecat în Coreea de Sud? Cine sunt componentii?

Marius Cîmpean: Toti jucatorii care au facut deplasarea in Corea de Sud sunt fosti jucatori de polo, care s-au retras din activitatea sportiva de nivel profesionist, dupa o activitate de peste 20 - 25 de ani in care au activat la diferite cluburi.

Majoritatea jucatorilor au o experienta importanta in ceea ce priveste jocul de polo pe apa.

Echipa Politehnica Cluj este si castigatoarea titlului national de Polo pe Apa Masters din Romania, castigat anul trecut in urma meciurilor sustinute in turneele de la Targoviste si Targul Mures. Anul acesta, Politehnica Cluj este pe primul loc in Campionatul National de Polo pe Apa Masters, in urma celor 4 victorii si un meci egal. În campionatul național participă foști mari jucatori care au participat la multiple campionate mondiale, europene si Jocuri Olimpice.

Echipa de masters are o buna experienta de joc pe care a castigat-o in campionatul intern de masters. Din echipa clujeană au făcut parte și Radu Sabau, fost jucator care a evaluat si in afara tari la Spandau 04 Berlin, jucator care a facut parte din nationala Romaniei și care a evoluat la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996, dar și 2 fosti jucatori de la echipa din Oradea, multipli campioni nationali.

Lotul echipei:

CÎMPEAN Marius Victor – portar, capitanul echipei, 27 ani exp. ca si jucator activ

GEBEFÜGI János László – centru, 27 de ani ca si jucator de polo

BALOGA Istvan – inter dreapta – 30 de ani exp, a evoluat si in USA ca si jucator de polo

MANUCU Flaviu Marian – din Oradea, multiplu campion National

MALAI Mircea Constantin – din Oradea, multiplu campion National

SABAU Radu-Nicolae – cel mai titrat jucator

SIRCA Viorel-Adrian – unul dintre cei mai tineri jucatori la acest campionat mondial, a inscris cele mai multe goluri

PAUL Radu-Victor

CIUREA Ciprian-Stefan

POP-PIGLESAN Florin-Adelin

GHETIE Calin-Marius – fost mare jucator de polo, selectionat in trecut la echipa nationala

RIPAN Sabin-Ciprian

Antrenor (a fost nevoie de prezenta unui antrenor – regula impusa de FINA)

GEBEFÜGI Andreea Florentina

IMG-20190806-WA0024.jpg

Din lotul echipei care nu au facut deplasarea se numara Filimon Cristian, care a fost nevoit sa anuleze deplasarea din motive de sanatate.

Media de varsta a echipei a fost de peste 40 de ani, cu exceptia a 2 jucatori: Pop Florin si Sirca Viorel, a caror prezenta au impus clasarea echipei Clujene in grupa de varsta 30+.

Rep: Cate meciuri ați jucat, care au fost adversarii si cat a fost de greu, care v-au pus cele mai multe probleme?

Marius Cîmpean: Regulamentul FINA nu permite afisarea grupelor (echipele participante) decat dupa perioada de inscriere la campionat. In urma editiilor desfasurate in Europa a fost un numar foarte mare de echipe participante. Avand in vedere locatia de anul acesta, Corea de Sud, se pare ca multe din echipele din Ungaria, Grecia, Serbia, Croatia sau alte tari cu traditie in polo au decis sa nu efectueze deplasarea.

In grupa de varsta 30+ au fost incadrate 3 echipe. Cererea noastra de a unifica grupa cu alte echipe (unde ar fi fost incluse si echipe din USA si Ungaria cu fosti jucatori ai echipelor nationale) a fost respinsa de FINA.

Echipele din grupa 30+ sunt:

Politehnica Cluj-Napoca, RO

Seoul WP Masters , Corea de Sud

ARON PS, Corea de Sud

S-au jucat 2 meciuri cu fiecare echipa. Toate meciurile au fost castigate la diferenta mare de goluri.

Meciul care a fost cel mai ”greu” – a fost meciul amical disputant cu echipa din USA - The Olympic Club.

IMG-20190807-WA0022.jpg

Rep: Ce te-a impresionat acolo (organizarea, dotările)?

Marius Cîmpean: Organizarea a fost impecabila din partea tarii gazda. Singurul lucru pe care il reprosez este rigiditatea FINA de a unifica 2 grupe pentru a face competitia mai disputata.

Locul de desfasurare al meciurilor au fost 2 bazine (unul dintre ele fiind construit peste un teren de fotbal – doar pentu acest eveniment – inclusive campionatul mondial care s-a desfasurat cu 2 saptamani inainte de CM Masters). Meciurile au fost televizate si transmise live-streaming pentru iubitorii sportului, fiind urmarite de un numar impresionant de privitori.

Rep: Voi sunteti o echipa de veterani, cat de des vă antrenati, ati mai participat la evenimente similare?

Marius Cîmpean: Este o intrebare foarte buna. Impreuna facem maxim două antrenamente pe saptamana, in care avem joc efectiv sau joc cu mingea. In particular fiecare dintre noi ne antrenam in ceea ce priveste inotul... in total as zice maxim 4 antrenamente pe saptamana... unii mai mult, altii mai putin.

Unii dintre coechipieri au mai participat la astfel de echipe... In ultimi 2 ani (avand in vedere retragerea din activitatea de polo “profesionista“) am inceput sa ne inchegam echipa, participand la campionatul national de polo masters, pe care l-am si castigat anul trecut, iar anul acesta suntem in fruntea clasamentului.

Cei 2 colegi din Oradea, care au facut deplasarea cu noi sunt mult mai activi – ei participa la campionatul de polo din liga 4 din Ungaria – unde exista foarte multe echipe, oferindu-le astfel ocazia sa sustina jocuri de polo regulat.

IMG-20190810-WA0052.jpg

Rep: Cât este de mare performanta obținută de voi pentru o echipa din România?

Marius Cîmpean: Judecând dupa avengura evenimentului ”Campionatul Mondial de Polo pe Apa Masters” cred ca este unul dintre cele mai inalte ”titulaturi” pe care le poti obtine. Din păcate nu au mai fost echipe din Romania pentru că acest sport nu beneficieaza de un suport din partea autoritatilor. Inclusiv, Campionatul national de Polo Masters nu a fost “oficializat/recunoscut” de catre Federatia Romana de Polo, pe motive “administrative” – invocand faptul ca echipele nu s-au inscris in timp util in campionat... motive greu de digerat, avand in vedere directia in care acest sport ar trebuie sa se indrepte.

In trecut au mai fost participari la Campionat Europene/Mondiale de Masters, insa din ceea ce stiu eu, este in premiera cand o echipa romaneasca castiga medaliile de aur.

Rep: Din ce ai vorbit cu sportivi din alte țări, ce fac ei pentru ca polo -ul să fie atat de dezvoltat în alte părți și la noi nu? Ce ar trebui să face?

Marius Cîmpean: Este foarte greu sa te compari cu tari unde polo pe apa are o traditie foarte mare, precum Ungaria, Croatia, Serbia, Italia sau Grecia. Din pacate, se obsearva o stare de anestezie totala in ceea ce priveste modul de implicare inpromovarea, atragerea si continuarea performantei in polo. Din aceasta anestezie totala se exclud cateva cluburi din Romania, care domina Polo-ul in ultimii 10 ani. In ceea ce priveste Clujul, este foarte simplu: aici nu se doreste performanta!

20190804_155903.jpg

Bineinteles, baza sportive reprezinta un mare minus – lipsa bazinelor si a pozitiilor pe care echipele/sportivii le pot ocupa. Pentru a obtine performante trebuie sa ai acces la bazin mult mai mult decat 1,5 ore pe zi, din care trebuie sa te desfasori pe 2 culoare de inot.

La fel ca si in multe alte sporturi, si in polo se simte lipsa de informare si interes in cadrul copiilor... care reprezinta baza de selectie pentru a merge mai departe si a obtine performante.

IMG-20190805-WA0045.jpg

Deplasarea/participarea la acest campionat mondial a fost posibila cu ajutorul sponsorului SHE Information Technology ( www.she-software.com ).

Comentarii Facebook