Duminica 22 Decembrie

Povestea preotului din Ticu (județul Cluj), suporterul numărul 1 al handbalului românesc - FOTO

 

Preotul Marius Moldovan, din satul Ticu, comuna Aghireș, este probabil suporterul numărul 1 al handbalului românesc. Povestea lui a ieșit la lumină după ce a fost fotografiat în tribunele de la Sala Polivalentă, bucurându-se la golurile României.

 

Imaginea a fost surprinsă de fotoreporterul Dan Bodea (Transilvania reporer), fiind apreciată de utilizatorii Facebook, unde a fost postată. 

 

Marius Moldovan este inginer la bază, dar după 24 de ani de muncă la căile ferate a ajuns preot în satul Ticu, comuna Aghireșu, fiind răspunzător de 175 de suflete. Părintele nu se mulțumește să le fie ghid spiritual, fiind sufletul comunității și cel care a amenajat prin forțe proprii o bază sportivă, iar acum lucrează la un centru social destinat familiilor. 

 

Preotul iubește handbalul de când se știe, astfel că prezența lui în tribune, aclamând golurile României, e un lucru natural pentru el.

 

M-am implicat în această problemă și din perspectiva omului, dar și a preotului, să vedeți că preoții, în care se aruncă cu atâta noroi și în biserică, sunt implicați pe toate planurile: social și sportiv. Eu am o pasiune pentru acest sport, cu toate că nu l-am practicat. De mic am crescut cu handbalul. Eu fac 49 de ani miercuri și am prins generațiile de aur ale handbalului românesc în activitate. 

 

Toată povestea a pornit de la Campionatul Mondial. Nu avem televizor acasă, dar am urmărit pe internet. Am sunat la federație pentru a le premia pe fete, chiar dacă suma probabil nici pentru flori nu ajungea. Mi-au spus: ”Părinte suntem surprinși de atitudine!”. Au spus că mai bine redirecționează premiul pentru un club clujean și am cumpărat niște mingi de handbal. Așa am rămas în legătură cu Federația. 

 

La meciul cu Polonia, de duminică seara, am fost invitat și m-am dus alături de trei dintre copiii mei. Am insistat să vină și alte familii și mi-au mulțumit, la final, pentru că am insistat”, ne-a relatat preotul Marius Moldovan. 

 

Părintele s-a dus în robă la meciul cu Polonia, dar a mai făcut acest lucru în trecut. Ba mai mult, a stat chiar și în galerie, alături de suporteri. ”Data trecută, la meciul cu Norvegia, nu mai erau bilete și am primit invitație chiar în galerie. Oamenii m-au primit călduros. Și atunci m-am bucurat pentru goluri. Eu cam îmi respect ținuta. Rar o să mă vedeți fără ținută. Alți preoți mai folosesc și alte haine, dar eu prefer să mă duc în ținuta mea”, a adăugat preotul.

 

Povestea lui este impresionantă. Inginer la bază, preotul a lucrat la Căile Ferate, timp de 24 de ani, de la ”muncitor până la inginer”. ”Am lucrat la Regionala din Cluj-Napoca, la Compania de Marfă. Am fost disponibilizat în 2010, iar în paralel am făcut Teologia, că era aproape de mine. Eu am lucrat lângă Catedrala din Cluj-Napoca”, a povestit preotul. 

 

Părintele Marius Moldovan a dat concurs acum 7 ani pentru postul de preot din Ticu și a reușit. ”Am lucrat un an în paralel și la Regionala CFR și eram și preot. Dumnezeu mi-a ajutat și îmi va ajuta în continuare, așa că acum sunt preot și mă ocup de trei sate”, a adăugat preotul.

 

Părintele Marius Moldovan susține sportul și pe plan local, după posibilitățile celei mai sărace parohii din județ. ”Vreau să deschid un centru social. Acum lucrez alături de doi oameni. Sunt din comunitatea țiganilor, dar pentru mine sunt de-ai mei, creștini ortodocși. Vreau să amenajăm un centru social de tabere familiale. Vrem să primim doar familii cu copii. Să scoatem lumea din oraș să îi aducem 3 -4 zile la noi și să le oferim un confort.

 

Am organizat și o baza sportivă, pentru că la un asemenea proiect trebuie să ai o bază sportivă. Acești copii trebuie să se joace undeva. Am făcut un coș de baschet și două porți. Ce e greu să fac eu două porți? Am luat lemnul de la magazin, cuie, iar elemente de îmbinare găsești peste tot. M-a ajutat doamna preoteasă.

 

Terenul l-am amenajat în curtea parohiei. Am excavat un deal și am amenajat un teren de 50 de metri lungime pe 14 metri lățime. Terenul are iarbă naturală, nu e cu gazon. Am fost la un magazin și mi-au cerut 4.000 de euro pentru un gazon sintetic, ceea ce eu nu îmi permit. Am rămas pe iarbă ca să fie totul natural”, a spus preotul.

 

Centrul social va avea trei camere de locuit și va fi destinat numai familiilor. Scopul proiectului este unul foarte clar și are familia în centru.  ”Acum stăm foarte puțin cu copiii noștri. Nu apucăm să îi vedem cum cresc. La centrul social vrem să facem conferințe, să discutăm despre hrană, despre familie, să facem o rugăciune, să mâncăm împreună, să jucăm fotbal împreună. Astfel de lucruri sunt tot mai rare și se pierde esența familiei. Acum îi găzduim ocazional în casa parohială, dar vrem să avem un structură de cazare separată. 

 

Suprafața la sol a centrul social este de 66 de mp, unde va fi baie, bucătărie și sală de mese. Sus vor fi trei camere și baia comună. Nu fac nimic pentru profit. Am primit donație beton și cărămidă, dar aș mai avea nevoie de donații”, a mai relatat preotul. Lucrarea s-a împotmolit la acoperiș și la materiale de construcție.

 

Din fondurile proprii ale parohiei preotul Marius Moldovan este decis să continue lucrarea, ajutat și de prietenii care îi înțeles proiectul. 

 

Preotul poate fi contactat de cei care doresc să îl ajute la numărul 0741.158.854.

Comentarii Facebook