Vineri 27 Septembrie

Radu Banciu pleacă de la Prima Sport. Ce urmează pentru jurnalistul controversat după ce renunță la televiziune


Radu Banciu, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de televiziune din România, își încheie colaborarea cu Prima Sport. Începând cu 1 octombrie, Banciu nu va mai apărea pe acest post, conform deciziei sale de a-și rezilia contractul și de a urma o altă direcție profesională.

În vârstă de 54 de ani și recunoscut pentru opiniile sale controversate și acide, Banciu le-a comunicat deja superiorilor săi această hotărâre. În prezent, se vehiculează, conform golazo.ro, că ar fi în negocieri pentru a începe o colaborare cu o platformă de podcasturi, un sector în creștere semnificativă în România în ultimii ani. Podcasturile au devenit tot mai populare, cu numeroase personalități din diverse domenii – de la televiziune, precum Cătălin Măruță și Mihai Morar, până la influenceri și artiști – lansând astfel de proiecte. Totuși, nu este exclus ca Banciu să continue aparițiile pe TV, dacă va ajunge la un acord cu un alt post care să-i îndeplinească cerințele.

Radu Banciu și-a început cariera în jurnalismul sportiv acum 27 de ani, lucrând pentru ProSport, un ziar de referință în acea perioadă. A povestit cu umor cum, la angajare, a răspuns negativ la toate întrebările lui Cătălin Tolontan, redactorul-șef de atunci, recunoscând că nu avea experiență în presă, dar știa să scrie. După o perioadă la departamentul de sport al ProSport, a plecat la Gazeta Sporturilor.

Intrarea sa în televiziune a avut loc la sfârșitul anilor '90, când a comentat Turul Franței pentru Eurosport, alături de Radu Naum. Cei doi au format un cuplu de comentatori foarte apreciat, care a adus o notă deosebită acestui sport de nișă. Ulterior, Banciu a trecut la presa generalistă, devenind cunoscut pentru emisiunile sale de tip "revista presei", un format de one-man-show similar cu cel realizat de Mircea Badea.

De-a lungul timpului, Banciu a fost prezent și în radio, colaborând cu Sport Total FM, dar faima sa a crescut odată cu aparițiile la TV. După colaborări cu Sport.ro și B1 TV, unde a avut emisiuni timp de 10 ani, s-a alăturat echipei Prima Sport în urmă cu patru ani. Aici a realizat emisiuni cu format generalist, dar și emisiuni sportive, cum ar fi „FotbALL Inclusive”, transmisă inițial pe Look Sport și ulterior pe Prima Sport.

Stilul său direct și adesea dur i-a adus însă și controverse. Banciu a fost amendat de mai multe ori, atât de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), cât și de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru limbajul folosit și criticile sale la adresa unor personalități din sportul românesc, printre care Simona Halep, Gică Hagi și David Popovici.

Comentarii Facebook