Roxadustat, substanța cu care a fost depistată Simona Halep, nu se vinde în România


În farmaciile din România nu se găsește nici măcar un medicament omologat care să conţină Roxadustat.

Farmacista Beatrice Speteanu a declarat pentru news.ro că în farmaciile din ţară nu se găsesc medicamente care să conţină Roxadustat, substanţa activă la care a fost depistată pozitiv Simona Halep.

De asemenea, în Europa există un medicament care se comercializează şi care poartă numele de Evrenzo, însă acesta nu a fost omologat pentru România. Oricum, şi în străinătate acest medicament s-ar elibera doar cu reţetă, substanţa fiind folosită doar de persoanele cu mari probleme renale, deoarece stimulează oxigenarea sângelui.

Este un medicament care, în mod normal, în Europa este autorizat, dar în România nu se găseşte. Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. Roxadustat este o substanţă sintetică, în mod normal nu se regăseşte în natură, deci trebuie să fie doar prin administrarea medicamentului”.

Chiar dacă nu poate fi comandat din România, pentru că nu e omologat, pe site-urile străine, medicamentul Evrenzo se găseşte de vânzare. 

Există cinci tipuri de pastile: de 20 mg, de 50 mg, de 70 mg, de 100 mg şi de 150 mg. Astfel, pe site-ul everyone.org, preţul pentru o cutie de 12 pastile începe de la 149,18 euro, cea de 20 mg, continuă cu 371 euro cea de 50 mg, cu 493,94 euro cea de 70 mg, cu 699,47 cea de 100 mg şi culminează cu 1.044,23 euro cea de 150 miligrame.

Deși are indicații precise, sportivii ar putea apelează la această substanță pentru că oxigenează sângele și ajută la mărirea rezistenţei la efort, pentru că o mai bună producţie a globulelor roşii din sânge măreşte nivelul de oxigen care ajunge în musculatură. 

Comentarii Facebook