Duminica 22 Decembrie

Salariu URIAȘ obținut de Horia Țiril de pe urma insolvenței U Cluj - EXCLUSIV

 

În timp ce situaţia financiară de la U Cluj este una mult sub limita existenţei unei echipe de Liga 1, lichidatorul lui U Cluj are un salariu lunar uriaș, pentru un club care trăiește de pe o zi pe alta. 

 

Lichidatorul Horia Ţiril a ajuns în postura de administrator judiciar al lui U Cluj şi toată lumea l-a văzut ca pe un salvator al echipei. În realitate toate măsurile luate de acesta îl favorizează direct pe Florian Walter, proprietarul din umbră al lui U Cluj.

 

Departamentul de investigaţii de la Ştiri de Cluj a aflat că Horia Ţiril a primit o remuneraţie lunară de 10.000 de euro + TVA, de la data numirii şi până la data înlocuirii. De trei ori mai mult decât salariul celui mai bine plătit fotbalist de la U Cluj, Janos Szekely, care are un salariu lunar de 3.000 de euro. 

 

Într-un document emis de Global Money Recovery IPURL, societatea lui Ţiril, este devăluit venitul administratorului judiciar doar pentru cazul U Cluj. ”Se aprobă remuneraţia administratorului de Global Money Recovery IPURL, şi anume 10.000 de euro/lună + TVA pentru întreaga perioadă şi până la data înlocuirii. Se ia act că administratorul judiciar nu a solicitat onorariu procentual”, se arată în documentul societăţii reprezentată de Ţiril. Banii pentru plata onorariului lui Horia Ţiril provin din încasările lui U Cluj. 

 

Pe toată durata cât a ocupat funcţia de administrator judiciar al lui U Cluj, Horia Ţiril a luat doar decizii favorabile lui Florian Walter. 

 

Una dintre cele mai mari neclarităţi din timpul mandatului lui Ţiril se leagă de lipsa unei acţiuni în justiţie, pe care administratorul judiciar o putea promova pentru recuperarea prejudiciilor aduse societăţii lui U Cluj. Horia Ţiril putea să formuleze la Tribunalul Comercial Cluj o acţiune pentru anularea transferurilor jucătorilor lui U Cluj la Petrolul Ploieşti. DIICOT Cluj a stabilit că transferul jucătorilor de la U Cluj la Petrolul Ploieşti, cu titlu gratuit, a creat un prejudiciu de 11 milioane de euro. Administratorul judiciar Horia Ţiril ar fi avut obligaţia, potrivit legii insolvenţei, Legea 85/2006, articolele 79 şi 80 de a formula acţiuni în justiţie pentru recuperarea prejudiciului. 

 

Cele două articole sunt simple şi pot fi înţelese de oricine. 

 

Art. 79 - Administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul-sindic acţiuni pentru anularea actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor, în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii”.

 

Art. 80 - (1) Administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul poate introduce la judecatorul-sindic acţiuni pentru anularea constituirilor sau a transferurilor de drepturi patrimoniale către terţi şi pentru restituirea de către aceştia a bunurilor transmise şi a valorii altor prestatii executate, realizate de debitor prin urmatoarele acte: a) acte de transfer cu titlu gratuit, efectuate în cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii”.

 

Suma prejudiciului stabilit chiar de DIICOT Cluj este de patru ori mai mare decât masa credală din afacerea administrării judiciare a lui U Cluj. 

 

Al doilea mare semn de întrebare legat de activitatea lui Ţiril se referă la simbolurile lui U Cluj: sigla şi brandul. Horia Ţiril ar fi trebuit să încheie o înţelegere cu Primăria Cluj-Napoca pentru ca aceste bunuri să nu mai aparţină lui Walter.

 

Pe perioada în care a fost administrator judiciar, Horia Ţiril a declarat peste tot că va reduce cheltuielile legate cu administrarea clubului. În aceste condiţii este inexplicabil de ce Horia Ţiril nu a denunţat contractul de închiriere a sediului în care funcţionează U Cluj. Acest spaţiu aparţine societăţii comerciale Bella Andra SRL, societatea care îl are ca şi acţionar majoritar pe Walter Florian. U Cluj plăteşte acestei firme, suma de 5.000 de euro/lunar, reprezentând contravaloare chirie pentru vila de 380 de mp situată în Gheorgheni, pe Aleea Detunata. Ca un studiu de piaţă, aceeaşi suprafaţă într-o vilă situată în cartierul Andrei Mureşanu, poate fi închiriată cu suma de 2.500 de euro.

 

O altă mare ciudăţenie este legată de modul de constituire a comitetului creditorilor. 

 

Departamentul de investigaţii de la Ştiri de Cluj a descoperit că din acest comitet fac parte trei entităţi: Direcţia de Finanţe Cluj, cu o creanţă de peste şase milioane de lei, Romprest - firma lui Florian Walter, cu o creanţă de 372.000 de lei, şi persoana fizică Florian Walter, care a fost acceptat la masa credală cu o datorie de recuperat estimată la peste zece milioane de lei. Legea insolvenţei prevede că acest comitet poate avea trei sau cinci membrii, la alegerea administratorului judiciar. Este inexplicabil de ce alte firme cu sume de recuperat mult mai mari decât Romprest-ul lui Florian Walter nu au fost acceptate în acest comitet. De exemplu firma Ecogarden care are de recuperat o sumă de 535.000 de lei.

 

Rolul Comitetului creditorilor este unul esenţial în administrarea judiciară. Acest comitet poate face cerere de atragere a răspunderii personale a administratorului societăţii, în cazul lui U Cluj omul lui Florian Walter, Ioan Mărginean. Acelaşi comitet al creditorilor poate face cerere de schimbare a administratorului judiciar, cum a fost Horia Ţiril, dacă acesta se comportă în mod fraudulos. Cu două voturi din trei, pe care le poate controla, este foarte greu de crezut că Walter va vrea ca Mărginean să răspundă cu averea personală pentru datoriile acumlate de U Cluj.

 

Horia Țiril, fostul administrator special al U Cluj, se apără şi spune că venitul lunar de 10.000 de euro + TVA nu era doar pentru el, ci şi pentru echipa de la firma sa, care se ocupă de lichidări judiciare. ”Suntem o echipă de specialişti care am lucrat pentru U Cluj, de la firma nioastra de insolvenţă. Avem 400 de ore de lucru până în 29 martie, cu deplasări pentru toată activitatea pe care am făcut-o. Asta înseamnă că am câştigat 20 de euro pe oră. Firma noastră este una de top şi nu una de pluton. În luna decembrie, la ultima situaţie prezentată înainte de declararea insolvenţei, clubul avea cheltuieli de 22 miliarde de lei vechi lei iar în 29 martie am ajuns la cheltuieli de 6-7 miliarde de lei vechi. 

 

Clubul era stabil, chiriile erau plătite în avans, onorariile la jucători erau reduse foarte multe. Meciul cu Steaua nu s-ar fi jucat dacă nu eram noi pentru că noi am negociat cu Scutul Negru ca să fie la meci şi cu cei de la Cluj Arena", a spus Horia Ţiril.

 

Dacă aveți și alte ”mostre” de abuzuri din sistemul sanitar, vă așteptăm reclamațiile pe adresa investigații@stiridecluj.com sau office@stiridecluj.com. Nu acceptăm sesizările anonime, ale unor persoane care nu își asumă acuzațiile.

Departamentul de Investigații Știri de Cluj

Comentarii Facebook