Vineri 22 Noiembrie

Trei alpinisti clujeni "ataca" din 17 august trei varfuri din Himalaya VIDEO

Trei alpinisti clujeni vor pleca in 17 august intr-o expeditie de 2 luni in Himalaya, in care vor incerca escaladarea a 3 varfuri: Meera Peak, Kusum Kanguru si Amadablam.

"In expeditia asta noi avem trei obiective: ascensiunea pe trei varfuri himalaiene Meera Peak, Kusum Kanguru si Amadablam. Astea sunt obiectivele expeditie. Acum lucram la un program de antrenament, avem doua antrenamente pe zi. Avem in program, in aceste doua saptamani, care ne-au mai ramas sa mergem in muntii Fagaras la o tura de antrenament, in Bucegi si in Piatra Craiului. Pe langa alte doua - trei iesiri in Cheile Turzii. Pregatirea noastra se bazeaza pe alergare si pe conditia fizica", a povestit Vlad Capusan, unul dintre membrii expeditiei.

Echipa formata din trei alpinisti cu experienta, Vlad Capusan, Joto Biro si Lea Urs, va pleca spre Himalaya in 17 august. Expeditia a fost posibila si datorita unor sponsori, chiar daca putini la numar, spre nemultumirea celor trei sportivi.

"Asteptam de la oamenii de afaceri din Cluj atentie si ajutor. Alpinismul este un mod de viata nobil si care cel putin la noi in tara nu este recunoscut. Un om de afaceri ar avea de castigat promovare. Vom avea si un filmulet la final pe care toti partenerii vor aparea. Vom avea bannere cu care speram sa ne putem face poze pe varf. Prin a ne sponsoriza, ei promoveaza tinerii sportivi din Romania si aceasta miscare din Romania. Avem doi sponsori care ne-au ajutat, dar din pacate sumele nu sunt asa de mari si a trebuit sa scoatem din economiile noastre o parte din bani", a mai spus Vlad Capusan.

 

Printre cei care sustin expeditia tinerilor clujeni in Muntii Himalaya se numara si agentia de publicitate AAM Advertising. "Se spune ca in alpinism nu destinatia finala e scopul, ci drumul pana acolo. Ne-a impresionat curajul acestor tineri in escaladarea unor varfuri tot mai inalte. Ca o analogie, putem extrapola acest exemplu in lupta companiei noastre pe piata publicitatii, unde am incercat de fiecare data sa escaladam noi piete locale si regionale pentru a ajunge unde suntem azi, in varf. Ii sustinem pe acesti tineri si speram sa gaseasca un real sprijin in comunitatea locala", a declarat Paul Aldea, director general AAM Advertising.

 

Cei trei tineri clujeni vor incerca sa escaladeze unele dintre cele mai "frumoase si periculoase" varfuri muntoase din lume.

Meera Peak, este un varf de 6.476 metri care se afla in Muntii Hilamaya, in regiunea Sagarmatha din Nepal. La 6.476 de metri este clasificat ca un varf de high - trekking. Tabara poate fi montata la 5300 de metri, la baza ghetarului Meera pe partea Hongu. De aici urmeaza o tabara de mare altitudine, stabilita la 5.800 de metri, in apropierea ghetarului Meera. Traseul presupune ascensiunea pe zapada abrupta si contine pasaje tehnice in unele portiuni. Ultima parte din varf este cea mai provocatoare, datorita unei crevase care taie partea vestica in doua.

Kusum Kanguru este al doilea varf atacat. Cu o inaltime de 6367 de metri, acesta este considerat a fi din punct de vedere tehnic foarte provocator pe toate rutele posibile. Varful este o stanca impresionanta de gheata, care formeaza granita intre Dudhkosi in sud si Valea Hinku la nord. Numele sau originar din limba Sherpa inseamna "alba ca zapada a trei Dumnezei".

Expeditia clujeana va aborda creasta sud-estica. Trasul de ascensiune la summit -ul principal este prin intermediul direct al peretelui sudic, traseul fiind unul solicitant si expus in permanenta.

Varful Amadablam, ultimul de pe lista, are 6.812 metri si este cunoscut ca unul dintre cele mai impresionante varfuri din lume, nu pentru altitudine, ci pentru frumusetea lui. Urcarea se face in trei tabere si o expeditie poate dura si cinci saptamani. Abordarea se va face prin creasta sud-vestica.

Pentru intreaga expeditie, bugetul este de 10.000 de euro, dar si cheltuielile sunt pe masura pentru ca numai serpasii, fara de care alpinistii nu ar putea supravietui in Himalaya, costa 9-10 dolari pe zi. Expeditia va dura 2 luni, iar pentru doua dintre varfuri trebuie platita o taxa de 400 de dolari, iar pentru cel de-al treilea 2000 de dolari.

Cei trei alpinisti care vor pleca in Himalaya au mai escaladat pana acum 8 masive muntoase importante din Carpati, Tatra, Alpi Pirinei, Cauzaz, Ararat si Kackar.

In 2009 au organizat Expeditia Eurotrail, in cand au fost atinse varfurile scandinave si a fost studiata fauna si habitatul Polar, migratia renilor, fauna laponeza dar si schimbarea climatica.

Expeditia Estic Project din 2010 s-a desfasurat in Europa si Asia,  mai exact Turcia - Kurdistan, Georgia - Rusia si au fost atinse masivele Caucaz, Araratm si Kasckar.

Comentarii Facebook