Universitatea Cluj a împlinit 105 ani de la înființare. Liderul din Liga 1 își sărbătorește aniversarea: ,,Din 1919 pentru eternitate”


Clubul de fotbal Universitatea Cluj a împlinit 105 de la înființare. ,,Studenții” își sărbătoresc ziua de naștere din postura de lider a campionatului intern și visează la câștigarea acestuia pentru prima oară în istorie. 

,,Azi este ziua noastră, a tuturor celor care iubim Universitatea și transmitem această dragoste din generație în generație. 

La mulți ani, ”U”! ", a transmis Universitatea Cluj pe o rețea de socializare.

Începuturi

La începutul anului 1919, Societatea academica a studentilor români "Petru Maior" din Budapesta si-a mutat sediul la Cluj, odata cu ea venind aici si organizatia ei sportiva, care "avea acum toate posibilitatile sa se organizeze temeinic, devenind un suprem for de îndrumare sportiva si nu numai a studentimii" (ziarul "Patria").

La scurt timp, ziarul "Patria" publica un articol în care studentii "ce au jucat deja fotbal la vreo echipa, sau cei care doresc sa joace de acum înainte sunt invitati sa se prezinte în sala Prefecturii pentru a lua parte la înfiintarea Clubului sportiv ". Prima consfatuire, la care au venit peste 100 de fotbalisti, a fost urmata de câteva întâlniri la arena din parcul orasului, la caminul studentesc "Avram Iancu" si în saloanele Automobil Clubului.

Primul meci oficial s-a disputat în 16 mai 1920, la Arad, cu Gloria. Cu doua zile înaintea jocului, de la Praga au sosit echipamentele de joc, în culorile alb-negre, si un rând de ghete, aduse de doi studenti, Mihai Tripa (primul portar al lui "U") si Andrei Suciu. "U" a învins cu 3-1 prin golurile marcate de Crâsnic II, Târla si Vatian.

Câștigarea Cupei

"U", care s-a mai numit CSU si Stiinta, nu a trait pentru performanta. A spus-o, în 1932, chiar Iuliu Hatieganu: "Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sanatosi. Nu record, ci armonie, nu ura, ci camaraderie; nu victorie personala, ci victoria natiunii; nu specula, ci jertfa".

Tocmai de aceea, se poate spune ca obtinerea Cupei României, în 11 iulie 1965, a fost o întâmplare pentru Stiinta. Însa acea întâmplare i-a încarcat cu energie si entuziasm pe sportivii si suporterii clujeni pentru zeci de ani.

Clujenii s-au calificat în finala gratie tineretii. În penultimul act, ei remizasera cu Progresul Bucuresti, 2-2, dar regulamentul dadea câstig de cauza formatiei mai tinere. Stiinta avea o medie de vârsta de 26 de ani, 11 luni si 24 de zile, iar Progresul - 27 de ani, o luna si 25 de zile. Diferenta mai mica de doua luni!

Pentru golgheterul Mihai Adam, finala Cupei a coincis cu un eveniment major al vietii: casatoria. El a plecat spre Bucuresti direct de la nunta si s-a reîntâlnit cu sotia sa abia în lunea de dupa joc, când au continuat petrecerea împreuna cu colegii de echipa.

Meciul din finala, cu Dinamo Pitesti, n-a avut istoric. Remus Câmpeanu, cu un sut de la 30 de metri, si Zoltan Ivansuc, patrundere pe dreapta si sut imparabil de la 18 metri, au rezolvat problema câstigatoarei în prima ora de joc. Mai mult, acelasi Ivansuc a avut si o bara. Replica argeseanului Turcan nu a fost decât o palida consolare. Cupa venea sub Feleac, iar Clujul era în sarbatoare!

Următorul meci pentru Universitatea Cluj va avea loc în deplasare, la Sibiu, împotriva celor de la FC Hermannstadt.


Comentarii Facebook