Acuzat de peste 15 furturi, un cleptoman din Cluj va fi internat într-un centru de detenție pentru 3 ani. Tânărul spărgea apartamente și lua tot ce găsea


Un tânăr din municipiul Turda a fost internat într-un centru de detenție pe o durată de 3 ani și 2 luni, pentru săvârşirea mai multor infracțiuni de furt și tâlhărie. Hotărârea magistraților de la Judecătoria Turda nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

În cel mai recent dosar, tânărul este acuzat că a furat mai multe bijuterii din apartamentul unei femei din Turda. Persoana vătămată a reclamat situația la data de 8 iulie 2021. 

Ea a relatat că, în perioada 7-8 iulie 2021, anumite persoane au forțat geamul exterior și au pătruns în locuinţa sa situată la parterul unui bloc din Turda. Femeia a relatat că în urma evenimentului, i-au fost furate mai multe bijuterii. 

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii judiciari au constatat că s-a încercat pătrunderea din exterior atât în apartamentul nr. 2 al persoanei vătămate cât şi în apartamentul vecin nr. 1, geamurile celor două apartamente fiind alăturate. 

Anchetatorii au stabilit că, deşi ambele geamuri ale apartamentului nr. 1 au fost forţate, autorul faptei nu a reuşit să intre în locuință şi că doar geamul de la bucătăria apartamentului persoanei vătămate a fost forţat şi găsit în poziţia deschis deşi femeia a precizat că îl lăsase în poziţia rabatat.

Femeia a precizat că din locuinţa sa au fost furate 4 lănţişoare, 3 perechi de cercei şi 2 inele, valoarea prejudiciului fiind de 200 lei. Tânărul a fost identificat în baza amprentelor pe care le lăsase pe geamuri. 

S-a concluzionat astfel că pătrunderea în interiorul apartamentului nr. 2 s-a realizat prin escaladarea zidului, pe geamul deschis (situat la peste 2 metri de sol), în faţa acestuia, pe vegetaţia de pe sol, fiind găsite şi mai multe piese de bijuterii, recunoscute de persoana vătămată  ca fiind ale sale şi provenind din interiorul locuinţei.  În aceste condiţii au fost tratate suprafeţele ferestrelor care purtau urme de forţare în vederea prelevării de urme papilare şi au fost ridicate mai multe astfel de urme atât de pe ferestrele apartamentului nr. 1 cât şi ale apartamentului nr. 2. 

Cu ocazia introducerii şi comparării urmelor prelevate în sistemul AFIS, a rezultat că 5(cinci) urme ridicate de pe suprafaţa pervazurilor şi a ferestrelor apartamentului nr. 1 (unde nu s-a reuşit pătrunderea)  şi  3 (trei) urme ridicate de pe suprafaţa geamului bucătăriei apartamentului 2 al persoanei vătămate, pe unde s-a şi pătruns în interior au fost create de inculpat”, au constatat anchetatorii. 

Judecătorii au reținut că tânărul avea vârsta de 17 ani la data săvârşirii faptei și, chiar dacă  infracțiunea imputată tânărului este pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani, pentru inculpații minori vor fi luate în calcul măsurile educative. Astfel a fost dispusă prelungirea internării într-un centru educativ.

Principalele motive luate în calcul fiind relația deficitară a tânărului cu părinții săi, anturajul care l-ar putea să recurgă la o nouă infracțiune și consumul de substanțe interzise. De asemenea, instanța a avut în vedere că tânărul a săvârșit peste 15 infracțiuni de furt, iar unele cazuri sunt deja prescrise.

Magistrații au stabilit că tânărul a „comis actul de sustragere prin violarea  domiciliului persoanei vătămate, pe timp de noapte și prin escaladarea geamului, cu scopul sustragerii de bunuri sau bani, ceea ce a şi reuşit. Modul de operare indică o specializare infracţională şi o cutezanţă deosebită, în special prin raportare la vârsta fragedă a inculpatului. 

Cu privire la menţiunile din fişa de cazier judiciar a inculpatului, instanța reține că inculpatul are antecedente penale și nu este la primul conflict cu legea penală, inculpatul a mai săvârşit numeroase acte de sustrage, dar în cazul primelor patru fapte a intervenit prescripția răspunderii penale.

Raportul de evaluare întocmit de Serviciul de Probaţiune Cluj a evidențiat că acest comportament a intervenit pe fondul unui control parental deficitar, al anturajului și al consumului de substanțe interzise, anturaj cu comportamente deviante, riscul de comitere a unor noi infracțiuni fiind ridicat, apreciindu-se că se impune prelungirea internării într-un centru educativ”. 

Comentarii Facebook