Duminica 22 Decembrie

Ai PFA sau vrei să îți faci? Află cum poți evita complicatul sistem de impozitare stabilit de statul român


Ai PFA sau vrei să îți faci unul? Iată cum poți evita complicatul sistem de impozitare stabilit de statul român

Persoanele fizice autorizate (PFA) au un sistem puțin diferit de impozitare față de SRL-uri. Mai exact, au la dispoziție două sisteme de impozitare. Dacă vrei să scapi de multe acte și formalități, ai o variantă câștigătoare, dar trebuie să îndeplinești anumite condiții. 

Care sunt cele două sisteme de impozitare pentru care poți opta dacă ai PFA?

Cele două sisteme de impozitare dintre care poți alege sunt: sistemul real și sistemul pe baza normei de venit

Dar dacă vrei să ai o viață mai ușoară, atunci vei opta pentru sistemul de impozitare cu normă de venit. În acest caz, impozitul îți va fi calculat pe baza unui venit stabilit de autorități, în funcție de ce activitatea pe care o desfășori și de zona geografică în care ești. Trebuie, însă să fii atent să ai venituri constante și suficiente, și nu poți depăși 25 de mii de euro venituri/an. 

Nu îți imagina că scapi de taxe, însă. Vei avea de plătit impozit 10% din norma de venit stabilit pentru activitatea ta și zona geografică (sunt stabilite de Ministerul Finanțelor Publice), contribuție de asigurări sociale (CASS)- este fixă și se calculează prin aplicare cotei de 10% din plafonul pe care îl depășește norma de venit-  și CAS.

Potrivit Legal Badger, pentru CAS:

”Noile reglementări nu aduc schimbări în ceea ce privește contribuția la  asigurările sociale de stat (CAS) pentru persoanele fizice autorizate (PFA). Astfel, plafoanele pentru anul 2023 rămân valabile și pentru perioada următoare. Dacă veniturile din activități independente se situează între 12 și 24 de salarii minime brute pe economie, baza de calcul pentru CAS nu va fi mai mică decât echivalentul a 12 salarii minime. Totuși, dacă veniturile depășesc 24 de salarii minime, contribuția se va limita la valoarea corespunzătoare a 24 de salarii minime brute. Este important de menționat că rata de contribuție pentru pensie este de 25% din această bază de calcul”.

Citiți pe Legal Badger, detalii despre cel de-al doilea sistem de impozitare pentru PFA: SISTEMUL REAL 


Comentarii Facebook