Tribunalul Brașov a pronunțat, pe 14 noiembrie 2024, o decizie istorică, anulând pentru prima dată o serie de măsuri adoptate de ANAF privind taxarea retroactivă a cafelei și ceaiului cu o cotă de TVA de 19%, în locul celei de 9% pentru un restaurant. Această decizie vine după mai bine de un an de controverse generate de interpretările fiscale contradictorii ale ANAF, care au afectat profund operatorii din industria HORECA.
Casa de avocatură din Cluj Blaj Law, care a reprezentat societatea vizată, a salutat hotărârea, subliniind că aceasta confirmă absurditatea situației create. „Instanța a confirmat, pentru prima dată, absurditatea situației create prin recuperarea retroactivă a diferenței de TVA rezultată prin aplicarea retroactivă a unei cote de 19%, în locul celei de 9%, pentru vânzările băuturilor preparate pe bază de cafea sau de ceai”, au declarat avocații Blaj Law.
Problema a apărut în urma modificărilor aduse Codului Fiscal prin OG 16/2022, care vizau, în principal, taxarea suplimentară a băuturilor zaharate pentru a descuraja consumul acestora. Conform legislației, băuturile alcoolice și nealcoolice cu zahăr, codificate NC 2202 10 00 și 2202 99, au fost excluse de la cota redusă de TVA de 9%, urmând să fie taxate cu 19%.
ANAF a extins însă interpretarea acestei prevederi și asupra băuturilor preparate pe bază de cafea și ceai, chiar dacă acestea nu conțin zahăr sau îndulcitori adăugați, iar zahărul era adăugat doar ulterior, de consumatori.
„Interpretarea ANAF a fost, însă, departe de finalitatea urmărită. Băuturile preparate pe bază de cafea sau ceai, deși nu conțin zahăr sau îndulcitori adăugați, au fost încadrate eronat în categoria băuturilor nealcoolice cu adaosuri de zahăr, alți îndulcitori sau arome și taxate retroactiv cu TVA de 19%”, a explicat casa de avocatură.
Până în martie 2023, ANAF susținea oficial că băuturile pe bază de cafea și ceai beneficiază de cota redusă de TVA de 9%. Într-o adresă oficială, ANAF a precizat: „Având în vedere faptul că produsele din grupa cafea, ceai și produsele preparate din acestea nu fac parte din produsele cu codurile NC 2202 10 00, respectiv 2202 99, considerăm că pentru servirea acestor produse la restaurant/bar/cafenea cota de TVA aplicabilă este de 9%.”
Cu toate acestea, la câteva luni distanță, ANAF și-a schimbat poziția, emițând decizii prin care obliga operatorii economici să achite retroactiv diferența de TVA de 10% pentru vânzările din perioada ianuarie-iunie 2023.
Schimbarea interpretării ANAF a declanșat un val de controale și obligații fiscale suplimentare, care au afectat semnificativ afacerile mici și mijlocii din sectorul HORECA. Mulți operatori au fost nevoiți să achite diferențe de TVA de milioane de lei, echivalente cu întreaga marjă de profit.
„Abordarea asumată de ANAF nu doar că a bulversat un întreg sector economic, prin conținutul interpretării dar a și afectat semnificativ afacerile mici și mijlocii. Pentru multe dintre acestea, diferența retroactivă de TVA, reprezentând 10% din prețul fiecărei vânzări de cafea sau ceai preparate, a echivalat cu întreaga marjă de profit sau chiar mai mult, amenințând supraviețuirea pe piață a afacerilor”, conform Blaj Law.
Tribunalul Brașov a dispus anularea deciziilor ANAF și restituirea sumelor plătite în baza interpretării greșite a legii, împreună cu dobânzile aferente de 0,02% pe zi de întârziere. Suma totală de restituit se ridică la ordinul milioanelor de lei.
În plus, această hotărâre creează un precedent important, care poate fi invocat de ceilalți operatori economici afectați. Casa de avocatură Blaj Law, care reprezintă mai multe firme din HORECA în procese similare, consideră că decizia Tribunalului Brașov validează absurditatea măsurilor ANAF și este un prim pas spre restabilirea unui cadru fiscal previzibil.
Decizia Tribunalului Brașov marchează o victorie importantă împotriva interpretărilor arbitrare ale legislației fiscale. Ea subliniază necesitatea coerenței și previzibilității în aplicarea legii, mai ales într-un sector economic atât de vulnerabil cum este HORECA.
1 Comentariu
Si clientul final ia banii achitați în plus la preț?