Calvarul unui clujean plecat la muncă în Germania! A fost bătut, exploatat și amenințat cu moartea de șeful său: „Abia îmi ajungeau banii pentru mâncare”


Promisiunea unui loc de muncă bine plătit în Germania s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru un bărbat din Cluj. 

Clujeanul a trecut printr-o adevărată dramă la mii de kilometri depărtare de casă, unde fusese ademenit cu promisiuni false de muncă. Acesta a fost lovit, exploatat și amenințat de către angajatorul său, un conațional care se ascundea de autoritățile române, pe teritoriul orașului Monchengladbach. 

Incidentul avut loc la începutul anului 2024, când tânărul din Cluj, alături de alți doi prieteni, a ajuns în Germania, fiind convins că va avea un loc de muncă bine plătit în construcții. 

Din păcate, visul clujeanului s-a destrămat din primele zile. El povestește că a fost cazat în condiții mizerabile și a lucrat din greu pe șantiere pentru câțiva bani care abia îi ajungeau ca să-și cumpere mâncare. 

În cursul lunii ianuarie 2024, (…) mi-a spus că un prieten care locuiește în Germania are nevoie de câțiva băieți pentru a lucra în construcții. Împreună cu (…)  am discutat oferta de muncă a lui (…) care ne-a promis că o să avem un loc de muncă, pentru care vom fi plătiți cu suma de 150 euro zilnic și o cazare pe care o să o achităm din banii noștri.

În data de 24.01.2024 am ajuns în Germania, iar pentru o perioadă de aproximativ 7-10 zile am locuit la locuința lui (…), timp în care am fost împreună cu acesta la diferite instituții pentru a-mi face documente de ședere și de muncă. Am fost inclusiv la finanțe unde mi-am deschis o firmă pe persoană fizică autorizată.

După această perioadă au ajuns în Germania și prietenii mei. Împreună cu cei doi am locuit într-un motel din orașul Monchengladbach, str. Wickrater 249, într-o cameră foarte mică, de aproximativ 10 metri pătrați, având două paturi de mici dimensiuni și o saltea pe jos, locație în care am stat timp de o săptămână. 

În următoarele două săptămâni (n.red. cei doi prieteni) au plecat la o altă pensiune, iar eu am stat în aceeași cameră cu alte două persoane.

Precizez că în această perioadă am lucrat de luni până vineri, de la ora 07 până la 16-17, pe diferite șantiere, în mai multe orașe, pentru care am fost plătit doar cu 150 euro pe săptămână, cu promisiunea că vom primi bani la finalul lunii, fapt care nu s-a concretizat, banii respectivi abia ajungându-mi să îmi cumpăr de mâncare.

În perioadă următoare am avut o înțelegere cu (…), respectiv să lucrăm, iar pentru munca desfășurată o să primim o mașină.

La începutul lunii martie 2024, împreună cu cei doi colocatari am fost mutați într-un apartament care nu era finisat, nu avea baie și nici mobilier sau bucătărie, apartament care din câte cunosc îi aparținea unui prieten de-al lui. 

A pus presiune pe noi să locuim în acel apartament cu toate că nu aveam condiții normale de locuit, apartamentul era gol, adică nu avea nimic în afară de câteva saltele de dormit. De exemplu, după serviciu pe șantier era necesar să facem baie la un lighean cu apă rece, nu aveam mașină de spălat sau frigider. 

Precizez că nu ne puteam muta în altă locație deoarece nu aveam banii necesari, fiindcă nu ne plătea conform promisiunii.”, a mărturisit clujeanul.

La scurt timp, tânărul a fost bătut cu bestialitate de șeful său. Agresorul i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii în zona capului și a abdomenului. Angajatorul român a “plusat” și l-a amenințat pe clujean cu moartea, atât față în față, cât și telefonic. 

Agresiunile au luat amploare, după ce tânărul din Cluj a vrut să-și găsească un alt job

Tânărul susține că agresiunile și amenințările au început să se intensifice, după ce l-a anunțat pe șeful său că vrea să-și găsească un loc de muncă. 

Incidentul extrem de grav nu a fost raportat autorităților germane la momentul respectiv, pentru că tânărul din Cluj s-a temut pentru viața lui și a fugit cât l-au ținut picioarele din calea agresorului.  

Ajuns în România, acest a depus o plângere penală împotriva fostului său șef, iar autoritățile au deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire și alte violențe, dar și pentru amenințare. 

Având în vedere aceste condiții de locuit au început să apară neînțelegeri între noi, au fost și zile în care nu plecam la muncă pentru a renova apartamentul respectiv, fără a fi plătiți pentru asta.

La un moment dat am luat legătura telefonic cu un prieten din pentru a-mi căuta ceva de lucru, întrucât condițiile nu îmi conveneau.

Discuția aceasta a fost auzită de (…) care mi-a spus că dacă voi pleca de la locul de muncă o să mă găsească oriunde în Germania și în România, și mă va ucide.  

De asemenea, în prima săptămână în care mă aflam în Germania, m-a lovit cu mâna peste față de mai multe ori, și mi-a spus că îmi va face felul, căci el nu e fraier. În ultima săptămână în care am stat în Germania, în perioada 04-11.03.2024, (...) m-a lovit cu pumnul în zona feței și a abdomenului, în timp ce ne aflam în fața blocului unde locuiam.”, a declarat tânărul din Cluj. 

Pentru că infracțiunile au avut loc pe teritoriul Germaniei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda a propus transferul procedurii penale către autoritățile judiciare germane. Vineri, 4 octombrie 2024, magistrații de la Judecătoria Turda au admis solicitarea procurorilor. 

Situația este cu atât mai gravă cu cât agresorul era deja căutat internațional, având un mandat de arestare emis pe numele său în România pentru alte infracțiuni comise anterior.

Magistrați au reținut că tânărul din Cluj a fost bătut și amenințat, în perioada ianuarie-martie 2024, în timp ce se afla pe teritoriul Germaniei, în orașul Monchengladbach.  

Comentarii Facebook