Duminica 8 Septembrie

Caz revoltător: Primar din Ardeal, săltat de DGA, după ce ar fi falsificat vize de flotant și a oferit bani în schimbul votului


Primarul localității bistrițene Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a fost reținut de polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție (DGA). Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi încercat să influențeze votul din data de 9 iunie. El ar fi eliberat în fals mai multe adeverințe care atestau că anumite persoane locuiesc pe raza comunei pe care o conduce și au dreptul să voteze.  De asemenea, ar fi oferit câte 700 de lei alegătorilor pentru a-i determina să-l voteze. Alături de Ioan Mate au fost reținuți și viceprimarul și secretarul comunei, precum și un viitor consilier local. 

Ieri, 25 iulie 2024, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa – Năsăud, cu sprijinul colegilor din cadrul Serviciilor Judeţene Anticorupţie Maramureş, Cluj, Sălaj şi Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, au pus în aplicare 7 mandate de percheziţii domiciliare, dintre care unul la sediul unei primării şi 6 la persoane fizice. De asemenea, au fost puse în executare 5 mandate de aducere a unor persoane la sediul unităţii de parchet”, anunţă vineri DGA.

Activităţile au vizat strângerea unor probe cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fals, uz de fals, fals informatic şi coruperea alegătorilor.

În fapt, în perioada martie - iunie 2024, funcţionari din cadrul unei primării din judeţul Bistriţa Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverinţe pentru stabilirea domiciliului/reşedinţei pe raza comunei a unor persoane care în realitate nu deţineau proprietăţi în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 09.06.2024. În urma schimbării domiciliului şi a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei”, informează DGA.

Primarul localităţii, viceprimarul, secretarul primăriei şi un viitor consilier local au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Totodată, faţă de un alt viitor consilier local, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Comentarii Facebook