Ce înseamnă succesiunea și cum este reglementată? Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea?
Succesiunea, cunoscută și sub denumirea de moștenire, reprezintă procesul juridic prin care patrimoniul unei persoane decedate se transmite către una sau mai multe persoane în viață. Conform articolului 953 din Codul Civil, prin această procedură se transferă atât drepturile (activele), cât și obligațiile (pasivele) persoanei decedate către moștenitori, dacă aceștia acceptă moștenirea.
Tipuri de moștenire
Conform legislației, moștenirea poate fi de două feluri:
- Moștenirea legală
- Moștenirea testamentară
1. Moștenirea legală
Aceasta se aplică atunci când defunctul nu a lăsat un testament, iar bunurile sale sunt distribuite către moștenitorii legali, conform regulilor stabilite de lege. Persoanele care pot moșteni legal trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să aibă capacitate succesorală (să existe la momentul deschiderii succesiunii și să nu fie declarate nedemne de lege).
- Să fie rude ale defunctului, în conformitate cu articolul 963 din Codul Civil.
Rudele defunctului sunt clasificate în patru grupe:
- Grupa I: Copii, nepoți sau strănepoți.
- Grupa II: Părinți, frați, surori și descendenți ai acestora.
- Grupa III: Bunici și străbunici.
- Grupa IV: Rude colaterale până la gradul IV (unchi, mătuși, veri primari).
2. Moștenirea testamentară
Acest tip de moștenire implică existența unui testament, care reprezintă actul prin care defunctul își exprimă voința cu privire la modul în care se va împărți patrimoniul său. Testamentul poate fi:
- Ordinar: Scris personal (olograf) sau autentificat de notar.
- Privilegiat: Utilizat în condiții speciale.
Testamentul este valabil doar dacă persoana care îl întocmește are capacitate testamentară (are peste 16 ani și își poate exprima voința în mod conștient).
Masa succesorală
Masa succesorală reprezintă totalitatea drepturilor și obligațiilor evaluabile în bani care aparțin defunctului la momentul decesului. Stabilirea masei succesorale este o etapă esențială a procedurii juridice, susțin experții Legal Badger și poate fi realizată fie în instanță, fie printr-o procedură notarială.
Ce documente sunt necesare pentru deschiderea succesiunii?
Pentru a iniția succesiunea, moștenitorii trebuie să prezinte:
- Certificatul de deces al defunctului.
- Actele de identitate și de stare civilă care atestă relațiile de rudenie.
- Testamentul, dacă există.
- Certificatul fiscal privind datoriile defunctului.
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? O să te coste, pe lângă taxele notariale, încă 1% din valoarea bunurilor care fac obiectul succesiunii
Potrivit Legal Badger dacă succesiunea nu este deschisă într-un timp rezonabil, există dezavantaje practice și financiare:
- După doi ani de la deces, moștenitorii trebuie să plătească un impozit suplimentar de 1% pentru bunurile imobile moștenite, pe langă taxele notariale.
- Fără dezbaterea succesiunii, moștenitorii nu obțin dreptul de proprietate asupra bunurilor și nu pot încheia acte juridice (cum ar fi vânzarea unui apartament sau a altor bunuri imobile).
Dreptul de proprietate se poate certifica doar printr-un certificat de moștenitor emis de notar sau printr-o hotărâre judecătorească. Astfel, este recomandat ca succesiunea să fie inițiată cât mai curând după decesul persoanei.
0 Comentarii