Miercuri 16 Octombrie

Chiriaș din Cluj-Napoca, șantajat de proprietarul casei pentru o datorie fictivă de 2000 euro: „Sunt destui saci negri în care să încapi tu”


Un cetățean iordanian care a închiriat un apartament în Cluj-Napoca a avut parte de o experiență de-a dreptul șocantă.  În perioada 27 ianuarie - 6 aprilie 2023, a primit zeci de amenințări cu moartea, de pe diverse numere de telefon.

În spatele tastaturii se afla tocmai proprietarul unui apartament pe care tânărul îl închiriase în trecut, dar de unde se mutase în urma unor neînțelegeri.  Clujeanul încerca să obțină de la fostul chiriaș o presupusă datorie în valoare de 2.000 de euro. Astfel, a acționat fără să aibă în vedere că acțiunile sale l-ar putea trimite direct în spatele gratiilor. 

Cazul a ieșit la iveală odată cu o sentință pronunțată luni, 14 octombrie 2024, de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj prin care proprietarul apartamentului a fost condamnat la un an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. De asemenea, magistrații l-au obligat să-i plătească tânărului daune morale în valoare de 10.000 de lei. 

Fiind audiat de magistrați, cetățeanul iordanian a declarat că, la începutul anului 2023, a primit mai multe mesaje prin care i s-a sugerat să achite o datorie pe care ar avea-o, în valoare de 2000 de euro, întrucât, în caz contrar, i se va turna sodă caustică pe gură.

El a relatat că singura problemă pe care a avut-o de când a sosit în România a fost cu proprietarul unei locuințe din Cluj-Napoca, menționând că în perioada în care a stat în chirie în apartamentul respectiv, un calorifer de la instalația de încălzire s-a spart și proprietarul acestuia i-a solicitat suma de 5000 de euro, cu titlu de daune.

Din capturile de ecran depuse la dosar de persoana vătămată, rezultă conţinutul unora dintre mesaje, astfel: 

A ajuns la urechile mele un zvon că ai rămas dator cu mulţi bani cuiva (ști bine cui) în urma unor treburi pe care le-ai făcut. Îți sugerez să iei în serios și să achiţi imediat că altfel sodă caustică îți torn pe gură, domn doctor” (27.01.2023); 

Se pare că nu înţelegi deocamdată că trebuie să plăteşti „domnule ” abdul... Zilele trec și operaţia devine iminentă fără doar și poate... ”; 

Arabule, tu te crezi deștept, dar să știi că sunt suficient de mari saci negri în care să încapi și tu... Tu decizi %” (29.01.2023); 

Pregătește 2000 de euro. Dacă nu răspunzi pozitiv, mă ocup de tine”; 

Îţi mai dau o şansă arab borât, nu o rata, Plăteşti cash la curier când primeşti coletul. Dacă nu rezolvi, domnule doctor, rezolv eu!”.

În perioada următoare, persoana vătămată a continuat să primească mesaje cu caracter amenințător, în cuprinsul cărora i se solicita să plătească suma datorată: 

Fă ce ţi-am spus și ai la îndemână dovada că ai cumpărat ce ţi-am zis”; 

Oferta expiră curând Noc, noc”; 

Singura ta șansă e să plătești, nimic altceva nu te poate ajuta. Somn ușor! Mâine e zi mare...”; 

Înțeleg că refuzi să cooperezi și în acest moment. Oferta a expirat. Tine-te bine, domnule doctor. Noc, noc”; 

Nu ai plătit suporți consecințele, nu te poate ajuta Noc, noc”

Amabil ai avut timp până ieri, dar ai refuzat. Acum va fi opusul

Şi în luna martie 2023, tânărul a primit mesaje text cu caracter ameninţător:

Nu am uitat de tine...” (01.03.2023), 

Eliberarea sufletească vine cu cost... citește coranul și mergi înainte...dacă le las” (07.03.2023).

Datoria trebuie plătită, motivul îl cunoști. Dacă nu, o să plăteşti chirurgical. Alegerea este de partea ta. Dacă nu confirmi cumpărarea produsului în 3 zile, înseamnă că răspunsul e negativ și îți asumi consecințele”.

Comentarii Facebook