Cluj: Incident grav într-o bază de instrucție militară! Un soldat i-a furat cardul unui coleg și i-a cheltuit banii într-o aplicație de pariuri online


Tribunalul Militar Cluj-Napoca a decis vineri, 27 septembrie, soarta unui militar care i-a furat cardul unui coleg și i-a cheltuit banii într-o aplicație de pariuri online, în timp ce se aflau într-o bază de instrucție militară din cadrul UM 01775 Medgidia, județul Constanța. 

Tănărul de 21 de ani, militar activ în cadrul UM 01775 Medgidia, era cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. El este acuzat că în timp ce se afla la baza de instrucție militară a furat cardul unui coleg din cadrul UM 01165 Odorheiu Secuiesc, județul Harghita. 

Procurorii militari au reținut că, pe parcursul perioadei în care a avut loc instrucția, soldatul a observat că mai mulți colegi pariau diferite sume de bani prin aplicația SuperBet. 

Pentru că și el își dorea să parieze, dar nu avea bani, a decis să se folosească de datele cardului bancar al unui coleg.

Astfel, a așteptat ca toți ceilalți militari să părăsească dormitorul comun, a luat din noptiera persoanei vătămate cadrul bancar și l-a fotografiat pe ambele părți.

Cu toate că soldații au făcut instrucție militară în perioada ianuarie-aprilie 2023, tânărul a decis să folosească datele de pe card numai la data de 8 mai 2023, când a cheltuit 600 de lei de pe cardul persoanei vătămate, în aplicația de pariuri sportive. 

Soldatul și-a făcut cont cu numărul de telefon și adresa de e-mail pe care le-o comunicase superiorilor săi ca date de contact când și-a început activitatea la UM 01775 Medgidia.

După un timp, tânărul a avut mustrări de conștiință și, cel mai probabil, se temea că riscă să ajungă în spatele gratiilor din cauza acțiunilor sale. Prin urmare, în cursul lunii august 2023 s-a deplasat la domiciliul colegului său din Harghita și i-a restituit suma de bani pe care a jucat-o la pariuri de pe cardul bancar al acestuia.

Prin ordonanţa din 08.08.2024, magistrații au dispus renunțarea la urmărire penală față de soldat, pentru infracțiunea de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Procurorii militari au reținut că, potrivit prevederilor legale, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.

Astfel, decizia a fost plasată în mâinile judecătorilor de la Tribunalul Militar Cluj-Napoca, care au dispus confirmarea soluţiei de renunţare la urmărirea penală faţă de soldatul din Medgidia.

La evaluarea interesului public, judecătorul are în vedere, în principal, circumstanțele săvârșirii faptei (suspectul a folosit fără consimțământul persoanei vătămate datele cardului acesteia; a creat un prejudiciu de 600 de lei pe care ulterior l-a reparat), vârsta suspectului (21 de ani), împrejurarea că suspectul a recunoscut săvârșirea faptei, că nu este cunoscut cu antecedente și poziția procesuală a persoanei vătămare care a arătat că este de acord cu confirmarea soluției de renunțare la urmărirea penală.”, au motivat judecătorii clujeni. 

Comentarii Facebook