Cluj: Șofer beat criță, prins după un kilometru de fugă! A băut bere la petrecere, vodcă la volan și a vrut să scape de poliție, dar n-a ajuns prea departe


Un tânăr din Câmpia Turzii a fost condamnat la 1 an, 1 lună și 20 de zile de închisoare cu suspendare, după ce a fost prins beat criță la volan. În plus, el trebuie să preseze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. 

Sentința a fost pronunțată vineri, 21 martie, de Judecătoria Turda și poate fi atacată cu apel. 

Conform anchetatorilor, la data de 10 februarie 2024, în intervalul orar 14.00-23.00, tânărul a consumat două beri, în timp ce se afla cu prietenii la o cabana pe raza satului Poșaga, județul Alba. La un moment dat, acesta s-a urcat la volanul mașinii sale pentru a se întoarce în Câmpia Turzii, iar pe drum el și prietenul lui au băut o sticlă cu votcă. 

Odată ajuns pe raza satului Mihai Viteazu, inculpatului i s-a făcut semnal regulamentar de oprire de către organele de poliție, semnal căruia nu a dat curs, pentru că s-a speriat, fiind sub influența alcoolului. Polițistii au pornit în urmărirea acestuia preț de circa un kilometru, după care l-au ajuns. 

În momentul în care a fost testat cu aparatul etilotest s-a constatat că avea o concentrație alcoolică de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care clujeanul a fost transportat la Spitalului Municipal Turda, în vederea recoltării probelor biologice. 

Conform Buletinului de Analiză Toxicologică rezultă cantitatea de 1,15 g/l alcool pur în sânge la prima probă, respectiv 0,95 mg/l la cea de-a doua probă.

Potrivit cazierului auto, clujeanul a mai fost sancționat contravențional și în trecut, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Instanţa reţine că faptele de natura celei reţinute în sarcina inculpatului constituie o conduită a conducătorilor auto frecvent întâlnită în circulaţia rutieră pe drumurile publice, fiind adeseori cauza unor accidente rutiere grave, soldate cu pagube materiale sau chiar cu vătămarea corporală sau decesul persoanelor implicate.

În aceste condiţii, se impune aplicarea cu rigurozitate a sancţiunilor prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare în vederea descurajării conducătorilor auto în privinţa săvârşirii unor asemenea fapte, a conştientizării de către aceştia a pericolului social ridicat pe care îl prezintă conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice şi a respectării de către aceştia a dispoziţiilor legale în domeniu.

În ceea ce priveşte particularităţile cauzei, instanţa are în vedere la stabilirea sancţiunii următoarele aspecte concrete: valoarea alcoolemiei inculpatului în aerul expirat rezultată în urma testării cu aparatul alcooltest la momentul opririi în trafic (0.45 mg/l în aerul expirat), valoarea alcoolemiei inculpatului reţinută în urma recoltării probelor biologice care a fost situată înspre minimul prevăzut de lege pentru ca fapta să constituie infracțiune, respectiv 1.15 ‰ la prima probă biologică şi 0.95 ‰ la cea de-a doua, categoria de drum pe care a condus inculpatul și anume atât în afara localității dar și în localitatea Mihai Viteazu, faptul că inculpatul a condus într-o zi și oră la care este de aşteptat ca traficul să fie relativ redus – în data de 11.02.2024, duminica, ora 00:10.”, au motivat magistrații clujeni. 

Comentarii Facebook