Cluj: Șofer „turmentat”, condamnat la închisoare după ce a provocat un accident în Piața Mihai Viteazul și a fugit. S-a scuzat că a băut numai 3 beri


Un clujean în vârstă de 34 de ani a fost condamnat la un an și două luni de închisoare, după ce s-a urcat beat la volan, a provocat un accident în Piața Mihai Viteazul și a fugit de la locul accidentului. De asemenea, bărbatului i-a fost suspendat dreptul de a conduce orice categorie de vehicule, pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă ce se va executa după ce va ieși de la închisoare. Sentința a fost pronunțată la începutul acestei săptămâni, de magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca și nu este definitivă. 

Faptele s-au petrecut la data de 6 mai 2022,  în jurul orei 19:30, când bărbatul se deplasa pe o stradă din Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca. La efectuarea unui viraj la dreapta, bărbatul nu a adaptat viteza la condițiile de drum și a pierdut controlul autoturismului, intrând în coliziune cu un autoturism care se afla oprit regulamentar în standul Taxi. Polițiștii clujeni au observat incidentul și au intervenit. Însă, în momentul în care a discutat cu forțele de ordine, bărbatul a mărturisit că a consumat 3 beri de 0,5 l fiecare, înainte de a se urca la volan. În urma testării cu aparatul etilotest a bărbatului, a rezultat valoarea de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, la ora 19:37. Prin urmare, acesta a fost condus la unitatea medicală, unde i-au fost recoltate probe de sânge. Conform buletinului de analiză toxicologică emis de către Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca reiese faptul că bărbatul avea la ora 20:00 o alcoolemie de 1,85 g/l alcool pur în sânge, iar la ora 21:00 o alcoolemie de 1,53 g/l alcool pur în sânge. 

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, bărbatul a relatat că, înainte de producerea accidentului, a consumat băuturi alcoolice acasă la vărul său, care locuiește în cartierul Someșeni. El a declarat că a consumat aproximativ 1500 ml de bere cu alcool și nu a mâncat nimic anterior sau ulterior consumului de băuturi alcoolice. 

Instanța a reținut că bărbatul a mai fost condamnat la de 2 ani și 8 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și pentru săvârșirea infracțiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acesteia, în octombrie 2018. 

Prin raportare la cele prezentate, respectiv pericolul social al infracţiunii, gravitatea acesteia raportat la nivelul îmbibației alcoolice, atitudinea inculpatului, circumstanţele reale şi personale reţinute, instanţa apreciază că pentru atingerea scopului preventiv și punitiv al legii penale și pentru ca inculpatul să înțeleagă importanța valorilor sociale ocrotite de lege se impune stabilirea unei pedepse cu închisoarea.

Pentru a-și putea îndeplini funcţiile de constrângere și reeducare care-i sunt atribuite, pedeapsa trebuie să corespundă sub aspectul naturii (privativă sau neprivativă de libertate) şi a duratei, atât gravităţii faptei şi potenţialului de pericol social pe care îl prezintă în mod real persoana inculpatului, cât şi aptitudinii acestuia de a se îndrepta sub influenţa pedepsei.”, au motivat magistrații. 

Comentarii Facebook