Cluj: Țeparul imobiliar Traian Onuc, condamnat la 4 ani de închisoare! Instanța i-a interzis să mai vândă imobile
Traian Onuc a fost condamnat de magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca la 4 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, „partenerul” său de afaceri, Pavel Jascău a scăpat cu o condamnare cu o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare, fiind stabilit un termen de supraveghere de 4 ani. Cei doi au fost obligați de instanță la plata în solidar a sumei de 15.000 de euro către cele două persoane vătămate din dosar.
Conform sentinței, Traian Onuc a înșelat 20 de persoane cărora le-a promis că le vinde apartamente la prețuri cu mult sub nivelul pieței. Instanța a dispus în cazul lui Onuc interzicerea dreptului de a desfăşura activităţi în legătură cu executarea şi vânzarea de imobile pe o perioadă de 5 ani.
Onuc nu se află la primul dosar de înșelăciune. Acesta a scăpat ca prin urechile acului, după ce procesul deschis în anul 2017 a fost tergiversat până când faptele s-au prescris.
Traian Onuc și Pavel Jascău au fost arestați în luna ianuarie 2023, după ce s-a dovedit că au înșelat zeci de persoane cu vânzarea unor garsoniere sau apartamente, deși nu aveau nici măcar autorizații de construcție valabile.
„La data de 30 ianuarie a.c, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Combaterea Infracțiunilor Informatice din Cluj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pus în executare 4 mandate de percheziție, în municipiul Cluj-Napoca, 3 dintre acestea domiciliare, iar una într-un spațiu utilizat ca birou.
Activitățile au fost organizate în cadrul cercetărilor efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune în formă continuată. Investigațiile derulate până în prezent au condus la stabilirea faptului că, în perioada 2021-2022, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 63 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să remită anumite sume, cu titlu de avans sau plată integrală, în scopul achiziționării unor garsoniere sau imobile aflate în construcție în municipiul Cluj-Napoca, fără deținerea unor autorizații de construcție valabile. De asemenea, actele prevăzute de lege în scopul încheierii unor astfel de înțelegeri nu erau întocmite în fața notarilor publici sau autentificate de către notari publici, conform normelor legale, iar imobilele nu erau predate în termenele menționate în respectivele documente, încheiate în mod ilicit.
Cu sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 Poliție, ieri, 30 ianuarie, polițiștii de investigații criminale au efectuat 4 percheziții, la imobilele celor bănuiți, precum și într-un spațiu care era utilizat de aceștia drept birou. Au fost descoperite și ridicate zeci de sisteme informatice, printre care laptopuri și tablete, telefoane mobile, dar și peste 7.000 de cartele telefonice, despre care există bănuiala că ar fi fost sau urma a fi utilizate la comiterea unor fapte de înșelăciune similare.
De asemenea, au fost ridicate sume și înscrisuri de interes pentru soluționarea cauzei. În baza probatoriului administrat, doi dintre bărbați, având vârsta de 36, respectiv 63 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior, față de aceștia, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Unul dintre bărbați este cercetat în mai multe cauze aflate pe rolul unității de parchet menționate, pentru infracțiuni similare, cu prejudiciu estimat până în acest moment la aproximativ 5 milioane de euro”, a transmis la începutul anului IPJ Cluj.
În data de 20 aprilie a.c., în urma activităților de cercetare efectuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au fost dispuse măsuri preventive față de doi bărbați cu vârste de 37 și 63 de ani, din Cluj-Napoca, cercetați într-un dosar penal ce vizează fapte de înșelăciune.
”Din cercetări a reieșit faptul că în perioada octombrie 2022 - ianuarie 2023, cei doi bărbați, împreună cu un altul de 58 ani, ar fi încercat să inducă în eroare un număr de 19 de persoane, cu care ar fi discutat telefonic și personal, prezentându-le ca adevărate împrejurările mincinoase referitoare la o ofertă de vânzare a unor apartamente din Cluj-Napoca, deși nu exista posibilitatea materială și juridică pentru a fi transferat un astfel de drept de proprietate.
Aceștia ar fi folosit nume false și calități mincinoase, însă persoanele vătămate nu au remis sume de bani”, au precizat anchetatorii. Onuc avea interdicție de a mai vine apartamente, motiv pentru care folosea nume fictiv.
4 Comentarii
Eu am dat avansuri si am primit apartamentele, dar n-as mai face asa ceva. S-a tergiversat mult, bancile au inasprit conditiile de creditare pana au iesit cf-urile, am finalizat foarte greu. Nu recomand.
si sutele de mii de eur raman la el si asociatii ?
"sutele de mii de eur raman la el si asociatii ?"
Ala e alt proces pentru recuperarea prejudiciului. Intre timp face 2 ani de inchisoare, il lasa acasa ca a scris 9 carti, mai stau ce mai stau si se prescrie.
CONTINUATI SA DATI AVANS PENTRU APARTAMENTE!
N-as plati avans niciun leu pt nimic, niciodata. Prefer oricand pret intreg fara reduceri dar sa primesc imediat ce caut. Astia care dati avans si stati in banii aia sunteti prosti rau. Tine banii, facem actele si da-mi cheile. Ce-i in mana nu-i minciuna.