Cluj: Un bărbat a recunoscut că a băut pălincă la volan, după ce a intrat cu mașina într-un cap de pod și s-a răsturnat


Un clujean a fost condamnat la pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce s-a urcat beat criță la volan, a intrat cu mașina într-un cap de pod și s-a răsturnat. Bărbatul a recunoscut că a băut bere și pălincă inclusiv în momentul în care conducea pe drumurile publice. 

Magistrații de la Judecătoria Huedin au stabilit, de asemenea, că bărbatul nu mai are voie să conducă nicio categorie de vehicule timp de doi ani. 

Decizia pronunțată la începutul acestei săptămâni nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Potrivit informațiilor cuprinse la dosarul cauzei, accidentul a avut loc la data de 31 martie 2023, când organele de poliție din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizate prin dispeceratul Poliției orașului Huedin cu privire la faptul că pe DJ 103K între localitățile Agârbiciu și Dângău Mare se află un autoturism răsturnat.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au găsit mașina răsturnată și pe șoferul „turmentat”. 

Bărbatul a fost testat cu aparatul etilometru rezultând o valoare de 1,29 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Orășenesc Huedin unde i s-au recoltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, prima proba fiind recoltată la ora 19:25.   

Conform buletinului de analiză toxicologică, rezultă că bărbatul avea o alcoolemie de 2,52 g0/00 (prima probă), respectiv 2,25 g0/00 (a doua probă) alcool pur în sânge. 

Fiind audiat de anchetatori, clujeanul a recunoscut că la data la care a avut loc accidentul a consumat băuturi alcoolice, respectiv pălincă și bere, inclusiv în timp ce conducea autoturismul pe drumurile publice, pe traseul Cluj-Napoca – Căpușu Mare, iar în timp ce circula pe DJ 103K între localitățile Agârbiciu și Dângău Mare a derapat pe criblură, a intrat cu mașina într-un cap de pod iar apoi mașina s-a răsturnat.

Magistrații de la Judecătoria Huedin au arătat că doar o minune a făcut ca bărbatul să nu producă un eveniment rutier soldat şi cu rănirea sa sau a altor participanţi la trafic.

În procesul de individualizare judiciară a pedepsei ce urmează a se aplica inculpatului, instanţa va avea în vedere şi valorile mari ale alcoolemiei, dar şi faptul că inculpatul a continuat să consume alcool în timp ce conducea.

Or, la valorile deosebit de ridicate ale alcoolemiei pe care o avea inculpatul sunt în mod evident alterate funcţiile intelectuale, reflexele şi timpul de reacţie, ceea ce explică şi faptul că inculpatul a pierdut controlul autovehiculului, a derapat, intrând cu mașina într-un cap de pod şi răsturnându-se, producând un accident rutier soldat doar cu pagube materiale.

Astfel, doar întâmplarea a făcut ca inculpatul să nu producă un eveniment rutier soldat şi cu vătămarea integrităţii sale corporale sau a altor participanţi la trafic.

Ţinând cont de aceste împrejurări ale săvârşirii faptei, instanţa reţine că gravitatea faptei inculpatului şi atingerea adusă în concret valorilor sociale protejate de legea penală este una destul de ridicată, acesta putând reprezenta un real pericol pentru siguranța traficului rutier și a participanților la trafic.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Huedin. 

Comentarii Facebook