Cluj: Un cameraman ce filma o mașină de raliu dintr-un portbagaj a rămas infirm, după ce a căzut pe carosabil


Un bărbat de 49 de ani, din Cluj-Napoca, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. 

Clujeanul este acuzat că, la data de 15 noiembrie 2020, a lăsat un tânăr de 27 de ani să stea în portbagajul mașinii pe care o conducea cu haionul deschis, iar la ieșirea dintr-o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, persoana vătămată s-a dezechilibrat și a căzut pe carosabil. 

Tânărul a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 150 de zile de îngrijiri medicale, care i-au pus în primejdie viața și i-au provocat infirmitate.

Evenimentul a avut loc lângă Poiana Horea, iar șoferul mașinii și tânărul rănit făceau parte dintr-o echipă de filmare care urmărea să facă un videoclip de promovare pentru un pilot de raliu.

Anchetatorii au reținut că, la data de 15 noiembrie 2020, în jurul orei 16:30, organele de poliție din cadrul Poliției orașului Huedin au fost sesizate prin SNUAU 112 despre producerea unui accident rutier pe DN1-R la km 36, în afara localității clujene Poiana Horea, soldat cu rănirea gravă a unei persoane. 

Tânărul rănit era angajatul unei firme care l-a însărcinat cu realizarea unei filmări de promovare pentru un pilot de raliu, filmare care se făcea în baza unui contract de prestări de servicii în perioada 14-15 noiembrie 2020.

Potrivit documentelor cuprinse la dosarul cauzei, pentru ultimele cadre ale filmărilor făcute, în jurul orelor 16:00, s-a decis să fie făcute filmări din mișcare cu ajutorul unei drone. Din cauza faptului că bateriile dronei s-au descărcat, tânărul de 27 de ani și un alt coleg au decis să continue filmările din mașina aflată în mers. 

Instanța a reținut că cei doi nu l-au anunțat în prealabil pe administratorul firmei, iar acest lucru nu a fost stabilit anterior în scenariu.

Astfel, în autoturism au urcat, pe lângă șofer, o persoană pe scaunul dreapta față, o persoană pe bancheta din spate care a ieșit prin trapa din plafonul autoturismului și persoana vătămată  care a urcat în portbagajul mașinii de unde urma să filmeze cu haionul deschis. 

Mai mult, s-a stabilit că, la indicațiile tânărului accidentat, șoferul mașinii a făcut o manevră de depășire neregulamentară a mașinii de raliu, pe linia continuă, într-o curbă deosebit de periculoasă, chiar dacă pasagerul din portbagaj nu era asigurat și ținea în mână o cameră de filmat. 

Audiat în fața instanței de judecată, clujeanul de 49 de ani a declarat că regretă enorm producerea accidentului. 

El a relatat că, din punctul lui de vedere, accidentul nu a avut loc din cauza unor greșeli făcute efectiv de el, fiind pus în imposibilitatea de a evita producerea accidentului tocmai de către persoana vătămată și de cei responsabili cu realizarea acelei filmări.

Șoferul a declarat, de asemenea, că se deplasa cu 20 de km/h în momentul în care videograful se afla în portbagaj. Însă, când persoana vătămată i-a cerut să depășească mașina de raliu pe care o filmau,  a mărit ușor viteza, s-a asigurat că din sens opus nu vine o altă mașină și a efectuat manevra de depășire. 

El a afirmat că, în momentul în care se afla pe celălalt sens de mers, în dreptul mașinii de raliu, a auzit că persoana vătămată a căzut din portbagaj, astfel a oprit autovehiculul și i-a acordat îngrijiri.

Raportat la gravitatea infracţiunii săvârşite, prin prisma împrejurărilor şi modului de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, constată că inculpatul a săvârşit o infracţiune ce prezintă o gravitate medie spre ridicată.

Pentru început, instanţa reţine că inculpatul a adoptat o conduită neglijentă în trafic, astfel deşi conducea autoturismul pe un sector de drum de munte, în rampă, cu succesiuni de curbe, acesta a acceptat să pună în mişcare autovehiculul, în timp ce persoana vătămată se afla în portbagajul deschis - aşadar într-un loc care nu era destinat transportului de persoane.

Inculpatul nu a luat nicio măsură de precauţie pentru a asigura poziţia persoanei vătămate în autovehicul (fie prin centură de siguranţă sau un alt mecanism de fixare) şi, cu toate că persoana vătămată ocupa un loc extrem de riscant în habitaclul autoturismului, iar sectorul de drum impunea o atenţie sporită având în vedere configuraţia acestuia, inculpatul a efectuat o manevră de depăşire a maşinii de raliu, în urma căreia persoana vătămată s-a dezechilibrat şi a căzut pe carosabil.

Or, prin prisma experienţei sale, inculpatul putea şi trebuia să anticipeze că transportul unei persoane în aceste condiţii poate conduce la astfel de evenimente nefaste.”, au motivat magistrații de la Judecătoria Huedin. 


Comentarii Facebook