Cluj: Un militar a mințit cu nerușinare în fața DIICOT, ca să apere doi traficanți de la care-și cumpăra „marfa”/Soția soldatului ar fi fost „responsabilă”


Judecătorii de la Tribunalul Militar Cluj-Napoca au decis să-i dea o nouă șansă unui soldat care a fost în stare să mintă în fața DIICOT, ca să apere doi traficanți de stupefiante de la care-și cumpăra „marfa”. 

Militarul de 39 de ani s-a ales numai cu obligația de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunității, după ce a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. 

Magistrații au decis că bărbatul nu ar fi spus adevărul pentru că se temea să-și supere soția însărcinată. Astfel, au confirmat soluţia de renunţare la urmărirea penală a procurorilor. 

În sprijinul confirmării soluţiei de renunţare la urmărire penală dată de către procurorul militar, judecătorul de cameră preliminară mai are în vedere că militarul a comis fapta de frica consecințelor pe care declarațiile sale le-ar putea avea asupra stării de sănătate a soției, prin prisma locului de muncă.

De asemenea, acesta are vârsta de 39 de ani, studii medii, este căsătorit, are 1 copil minor în întreținere şi nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind o persoană integrată în societate, cadru militar activ cu gradul de soldat gradat profesionist la U.M. 01512 Sibiu”, au motivat judecătorii clujeni. 

Sentința a fost pronunțată la finalul săptămânii trecute și este definitivă.

Numele militarului, pe lista consumatorilor de stupefiante dintr-un dosar DIICOT

Potrivit anchetatorilor, la datele de 11 ianuarie și 22 februarie 2024, soldatul a făcut afirmații mincinoase când a fost audiat ca martor într-un dosar instrumentat de DIICOT Sibiu. Dosarul viza doi temuți traficanți de droguri care aveau la activ mii de tranzacții cu stupefiante, iar militarul era unul dintre clienții lor. 

Militarul a negat în fața procurorilor DIICOT faptul că ar fi consumator de droguri, că ar fi procurat astfel de substanțe de la unul dintre cei doi traficanți și că ar fi discutat cu acesta prin mesaje pentru a stabili ora și locul în care să se întâlnească pentru a procura drogurile. 

Soldatul nu numai că nu a recunoscut faptele imputate, ci a încercat să dea vina pe un prieten când procurorii i-au arătat mesajele trimise de pe numărul lui. 

Până și unul dintre traficanți le-a spus procurorilor că îl cunoaște pe militar, „despre care cunoaște din auzite că lucrează în armată, precum și că i-a vândut acestuia canabis în cursul anului 2023 cel mult de 2 ori, la 60 lei gramul, câte 2-3 grame cu bani cash”.

Fiind audiat de procurorii militari, soldatul a recunoscut în cele din urmă şi a regretat săvârșirea faptei. El ar fi făcut afirmații neconforme cu realitatea întrucât la momentul celor două audieri soția sa era însărcinată și nu a dorit ca aceasta să afle că, de 3-4 ori, în cursul anului 2023, s-a întâlnit personal cu unul dintre traficanți, pentru a cumpăra, respectiv a consuma, canabis. 

Comentarii Facebook