Clujenii recurg la gesturi extreme ca să păcălească facturile la gaze! Un bărbat a „scutit” peste 13.000 de lei printr-o schemă ilegală


Facturile la gaze sunt ghimpele din coasta multor clujeni. De teama că nu vor reuși să-și acopere cheltuielile, unii recurg la soluții ilegale care i-ar putea trimite direct în spatele gratiilor. 

Un caz similar s-a petrecut în municipiul Turda, județul Cluj, unde un furnizor de gaze a formulat o plângere penală prin care arăta că, în urma unui control, s-a constatat faptul că integritatea contorului unui apartament era afectată, ca efect al unei intervenţii neautorizate, intenţionate asupra sa.

Potrivit plângerii penale, marca metrologică nu este cea aplicată de către producător, fiind  deteriorată și ușor de extras, clema de auto-blocare era tăiată şi capacul mecanismului înregistrator se putea detaşa, facilitând accesul la indexul contorului.

De asemenea, au fost constatate urme de deteriorare, respectiv zgârieturi, pe capacul mecanismului înregistrator şi pe corpul contorului, în dreptul mărcii metrologice. De asemenea, cu ocazia controlului, s-a constatat că eticheta interioară de identificare a contorului este deteriorată.  

Aceste intervenții au determinat avarierea mijlocului de măsură, precum şi trecerea unei cantităţi de gaze naturale prin acesta, fără ca această cantitate să fie măsurată. Astfel, măsurarea cantităţii de gaze naturale consumată  a fost alterată în mod intenţionat, în sensul diminuării cantităţii indicate de contor şi implicit a contravalorii ce a fost facturată consumatorului”, au reținut magistrații.

Furnizorul de gaze a stabilit că, în acest fel, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de 13455,80 lei.

În ciuda acestor lucruri, la data de 18 octombrie, magistrații de la Judecătoria Turda au confirmat soluția procurorilor de renunțare la urmărirea penală în cauză privind săvârșirea infracțiunii de deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate. 

Astfel, autorul faptei va scăpa basma curată. Plângerea furnizorului de gaze a fost înregistrată în urmă cu mai bine de un an, însă anchetatorii nu au reușit să găsească persoana vinovată de acest lucru. Cel mai probabil, proprietarul apartamentului la care era conectat contorul de gaze nu a recunoscut nimic, iar oamenii legii au preferat să nu facă mai multe cercetări. 

Analizând fapta săvârşită, prin prisma criteriilor enumerate de prevederile art. 318 alin. 2 şi 3 Cod Procedură Penală, judecătorul de cameră preliminară reţine ca fiind întemeiată constatarea procurorului în sensul că în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei, fiind îndeplinită. (...) 

Fapta în materialitatea sa, deşi întrunește condiţiile constitutive ale  infracţiunii de de deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea echipamentului de măsurare a consumului de gaze naturale furnizate, prev. de art. 193 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, trebuie avut în vedere conținutul faptei, locul săvârșirii acesteia, modalitatea de comitere a faptei, impactul relativ redus al faptei asupra societății, respectiv faptul că din cercetările efectuate până în prezent nu au rezultat probe certe pentru identificarea autorilor infracţiunii iar în cauză cercetarea penală a fost completă, fiind efectuate toate activităţile de urmărire penală necesare pentru identificarea autorilor infracţiunilor ce fac obiectul prezentului dosar”, au motivat judecătorii.

Comentarii Facebook