Concediul de odihnă 2024: Ultima lună în care se poate lua concediul neefectuat din anii trecuți. Se taie liberele!


Salariații care au rămas cu zile de concediu din 2022 mai pot beneficia de acestea până la sfârșitul lunii iunie.

Codul muncii interzice compensarea în bani a concediului neefectuat. Angajații constată de obicei la începutul anului că nu și-au luat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, conform Codului Muncii.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024. 

Astfel, zilele de concediu de odihnă rămase din 2022 se reportează şi pot fi solicitate până pe 30 iunie 2024, adică până în ultima zi a acestei luni. 

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariaților.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Cum se calculează corect concediul de odihnă. Cum este influenţat de zilele de sărbătoare legală sau alte zile libere legale

Concediul de odihnă se calculează pe baza numărului de zile lucrătoare, excluzând zilele pentru repausul săptămânal și alte zile stabilite de legislație. Totuși, această aparentă simplificare poate deveni complicată în practică, iar salariații se pot confrunta uneori cu situații neașteptate în ceea ce privește calculul salariului pentru concediul de odihnă.

Comentarii Facebook