Vineri 18 Octombrie

Deputaţii au decis soarta urşilor din România după cazul tinerei ucise de urs pe un traseu turistic din Munţii Bucegi


Legea care dă "verde" la uciderea urșilor, votată de plenul Camerei Deputaților. Proiectul de lege ce vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi a fost aprobat.

Legea urșilor a fost votată de plenul camerei deputaților cu 214 voturi pentru, 7 contra şi 23 de abțineri. Un deputat s-a exclus de la vot. Deputaţii au ţinut în plen un moment de reculegere pentru Diana, tânăra ucisă.

Printr-un amendament adoptat în comisii s-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Senatorul UDMR Tanczos Barna, iniţiator al proiectului, a declarat că acesta se bazează pe un studiu ştiinţific comandat de Ministerul Mediului, vizând estimarea populaţiei de urs brun din România. Potrivit studiului, specialiştii au apreciat că în România există între 7.400 şi 8.500 de urşi bruni şi au propus extragerea a 426 de exemplare, pentru prevenţie, dar şi alte intervenţii în cazuri de forţă majoră, scrie Observator

Comentarii Facebook