Duminica 12 Ianuarie

Dosarul de mită al directorului Aeroportului Cluj va fi rejudecat! David Ciceo și procurorii DNA, nemulțumiți de decizia judecătorilor clujeni


Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureș au decis luni, 9 decembrie 2024, rejudecarea dosarului în care David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, este acuzat de luare de luare de mită. În același dosar au fost trimiși în judecată soția lui David Ciceo, Maria, și omul de afaceri Ioan Bene. 

În primăvara anului trecut, Tribunalul Cluj a încetat procesul penal pornit împotriva celor trei, după ce a intervenit prescripția răspunderii penale. Cu toate acestea, instanța a dispus confiscarea vilei de 764 de metri pătrați care ar fi fost primită de directorul Aeroportului.

Nemulțumiți de soluția primei instanțe, David Ciceo, afaceristul Ioan Bene și procurorii DNA Cluj au formulat apel împotriva deciziei. Directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” a cerut magistraților să desființeze sentința penală și să trimită cauza spre rejudecare şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care să se dispună achitarea sa pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. 

Procurorii DNA au a invocat motive de nelegalitate a hotărârii pronunțate de Tribunalul Cluj, susţinând că în cauză nu este incidentă prescripţia răspunderii penale în ceea ce îl priveşte pe David Ciceo.

În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. b Cod procedură penală raportat la art. 281 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, art. 29 alin. 1 din Legea 78/2000, art. 386 ind. 1 Cod procedură penală admite apelurile declarate de inculpaţii B.I. [DP] şi C. D. I. [DP], precum şi cel formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj împotriva Sentinţei penale nr. 124/23.05.2023 a Tribunalului Cluj.

În temeiul art. 419 Cod procedură penală extinde efectele apelului la persoana-interesată C.M. [DP]. În temeiul art. 423 alin. 1 Cod procedură penală, desfiinţează integral Sentinţa penală nr. 124/23.05.2023 a Tribunalul Cluj precum şi încheierile din 15.09.2017 şi nr. 101/CP/22.11.2017 ale Judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj şi nr. 44/06.03.2018 a Completului de cameră preliminară de la Curtea de Apel Cluj.

În temeiul art. 75 alin. 4 Cod procedură penală trimite cauza spre rejudecare Tribunalului Mureş. În temeiul art. 424 alin. 4 Cod procedură penală raportat la art. 386 ind. 1 Cod procedură penală stabileşte ca reluarea cauzei să aibă loc din procedura camerei preliminare.

În temeiul art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, stabilește suma de 235 lei, onorariu parțial pentru apărătorul desemnat din oficiu să acorde asistenţă juridică apelantului-inculpat Bene Ioan, care rămâne în sarcina statului şi se plăteşte din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei în contul baroului Mureş.

În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 09 decembrie 2024.”, arată soluția pe scurt a instanței. 

David Ciceo a fost acuzat că, în cursul lunii octombrie 2012, ar fi primit de la afaceristul Ioan Bene, cu titlu de mită, o casă în zona Bună Ziua. Vila a avut o valoare de aproximativ 1,2 milioane lei, iar pentru a ascunde tranzacția, în acte imobilul ar fi fost achiziționat de părinții directorului aeroportului.

În schimb, spun procurorii, Ciceo avea obligația de a aloce bani din bugetul aeroportului pentru plata firmelor lui Bene, contractate pentru diverse lucrări, și de a facilita obținerea permiselor necesare pentru construcția platformei Apron 4, fără a respecta procedurile legale de autorizare și de aprobare a finanțării acestor lucrări din fonduri publice.

La nivelul Consiliului Județean Cluj și a Regiei Autonome a Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca a fost demarat în anul 2011 un proiect având ca obiect realizarea investiției „Pistă de decolare - aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente”, proiect ce viza dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din zona de Nord - Vest a României.

Având în vedere că investiția vizată presupunea un efort financiar semnificativ, proiectul de investiții a fost divizat în trei etape distincte, prin aceasta urmărindu-se atât asigurarea unei reale finanțări, cât și posibilitatea obiectivă de realizare a construcțiilor ce urmau a fi făcute.

La data de 6 septembrie 2011, ca urmare a procedurilor de licitație publică, între Regia Autonomă - Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în calitate de achizitor și o asociere de firme din care făcea parte și cea administrată de inculpatul Bene Ioan, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de execuție lucrări având ca obiect, executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m etapa 1 și suprafețe de mișcare aferente”.

După finalizarea lucrărilor, pe fondul cointeresării materiale a lui Ciceo David Ioan, directorului regiei autonome Aeroportul Internațional Cluj - Napoca, și a unei alte persoane din conducerea CJ Cluj, omul de afaceri Bene Ioan a convenit cu aceștia să realizeze în continuare lucrări din Etapa II a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, lucrare ce a fost finalizată în luna martie 2014.

Acest lucru s-a realizat în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor.

În acest context, în cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziționat de părinții săi cu suma de 690.000 lei și care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă și materiale). Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparținând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă.

În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor și atribuțiilor funcției sale, a direcționat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4.”, arată rechizitoriul DNA.

Comentarii Facebook