Duminica 8 Septembrie

După ce le-a dat palpitații șoferilor, Ordonanța 84 va fi modificată! Soarta permisului de conducere va fi decisă în 72 de ore

Ordonanța de Urgență nr. 84 privind testarea anti-drog va fi modificată, după valul de controverse stârnite în rândul șoferilor și a medicilor legiști. Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), a transmis că Guvernul a stabilit să regândească actul normativ. 

Despescu a declarat că premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministerului un mecanism prin care şoferii ale căror rezultate la analizele pentru consum de substanţe interzise nu sunt gata în 72 de ore să-şi primească permisul de conducere înapoi, până la finalizarea analizelor.

În şedinţa Guvernului de astăzi, condusă de premierul României, (...) acesta ne-a solicitat un mecanism, o soluţie, astfel încât, în 72 de ore de la momentul recoltării probelor biologice sau testului iniţial în stradă care a ieşit pozitiv şi ulterior s-a procedat la recoltarea probelor biologice, să avem un răspuns. Până la următoarea şedinţă de guvern analizăm şi vom reglementa, vom vedea sub ce formă ca şi act normativ.”, a declarat, luni, Bogdan Despescu la Digi24.

Secretarul de stat a explicat că, după ce conducătorul auto este oprit în stradă şi supus testului de consum de droguri, iar rezultatul a ieşit pozitiv, acesta este condus la o unitate medicală, autorizată, pentru prelevarea de probe. În cazul în care șoferul refuză, este condus de echipajul de poliţie la aceleaşi unităţi medicale unde se recoltează probe biologice.

Din acel moment, în 72 de ore, conducătorul auto trebuie să aibă un răspuns de la autorităţi. În acele 72 de ore, şi dacă a ieşit la aparat pozitiv, şi dacă refuză, se procedează la retragerea permisului de conducere ca măsură administrativă de înlăturare a unui pericol imediat, până la obţinerea rezultatului - fără dosar penal. Dacă rezultatul nu vine în 72 de ore, domnul premier a solicitat act normativ, ca după acest interval de timp să i se restituie permisul de conducere, procedura merge mai departe. Dacă rezultatul la probele biologice care vin după 72 de ore este pozitiv, se va întocmi dosar penal pentru conducere sub influenţa produselor interzise.”, a afirmat Despescu.

Ordonanța de Urgență nr. 84 a fost adoptată la data de 28 iunie și publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ introduce noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. 


Comentarii Facebook