Vineri 22 Noiembrie

Efectul nociv al întârzierilor legislative: Instanțele au închis aproape 400 de dosare instrumentate de DNA, dar numai 19 persoane au ajuns la închisoare


Nu mai puțin de 400 de persoane anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție au fost achitate de instanțe, în anul 2023, în timp ce 175 au fost condamnate. De asemenea, cercetările au fost întrerupte în cazul a 575 de cazuri de corupție și fapte asimilate corupției, ca urmare a deciziilor CCR și ÎCCJ. Pe de altă parte, pentru cazurile trimise în judecată de DNA, instanțele au închis anul trecut dosarele a 383 de inculpați, dintre care 364 au fost achitați din cauza intervenției prescripției penale. Datele au fost comunicate de Comisia Europeană, în raportul pe 2024 privind Statul de Drept în România. 

Autoritățile au menținut bilanțul pozitiv în combaterea corupției, inclusiv la nivel de cazuri de corupție la nivel înalt. Totuși, întârzierile legislative au continuat să aibă ca efect închiderea multor cazuri de corupție și anularea condamnărilor”, se arată în raport.

Potrivit sursei citate, țara noastră nu a înregistrat niciun progres în introducerea unor reguli de lobby pentru parlamentari, chiar dacă în ultimii doi ani Bucureștiul a primit recomandări în acest sens.  

Legăturile parlamentarilor cu lobby-iști și alte părți terțe care doresc să influențeze procesul legislativ rămâne nereglementat și nu există, astfel, reguli clare pentru cadouri, cazare, favoruri și alte beneficii”, conform raportului.

Printre concluziile negative ale Comisiei Europene se numără faptul că România nu a făcut niciun progres în „asigurarea efectivă a consultării publice înaintea adoptării legislației” și că „încă pare dificil pentru publicul larg să afle cine controlează televiziunile”.

O altă vulnerabilitate, în opinia CE, este că achizițiile publice rămân un sector cu risc ridicat de corupție.

Comentarii Facebook