Firmă de taximetrie din Cluj, prinsă că a angajat un șofer „la negru”. Taximetristul nu avea habar de ce se întâmplă / ITM a aplicat o amendă usturătoare


O firmă de taximetrie din Cluj-Napoca a dus un adevărat război în instanță împotriva Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, după ce a fost amendată cu 20.000 de lei pentru că avea un angajat „la negru”.

Sancțiunea a fost aplicată în urmă cu mai bine de un an, însă magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca s-au pronunțat asupra situației abia săptămâna trecută, când au stabilit că sancțiunea a fost aplicată în mod legal, iar firma este bună de plată.

Potrivit procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei din data de 28 iunie 2023, reprezentanții ITM Cluj au stabilit că firma de taximetrie a încălcat dispoziţiile legale, primind un șofer la muncă, fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul naţional de evidenţă a salariaţilor, anterior începerii activităţii de către salariat.  

Prin urmare, firma de taximetrie a fost sancţionată cu o amendă în cuantum de 20.000 lei.

Taximetristul a declarat pe proprie răspundere, la solicitarea inspectorilor ITM Cluj, că prestează meseria de conducător auto de la data de 10 octombrie 2015, la firma de taximetrie.

El a relatat că a încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă şi a primit un exemplar al acestuia, că lucrează cu o normă de muncă de 8 ore pe zi de la ora 12:30 la ora 20:30, iar la momentul controlului desfășura activități de taximetrie, iar pentru munca prestată primeşte un salariu lunar de 4000 lei net, fiind plătit pe statul de plată.

Ulterior, în urma verificărilor efectuate în registrul general de evidenţă a salariaţilor, , inspectorii au constatat că firma de taximetrie nu transmis elemente ale contractului individual de muncă încheiat cu șoferul respectiv, iar ultimul raport de muncă pe care acesta l-a avut cu societatea comercială a avut loc în baza unui contract individual de muncă încheiat în 31 octombrie 2013, cu timp parţial de 2 ore/zi, care a încetat la data de 26 mai 2015.


Comentarii Facebook