Duminica 15 Septembrie

Indemnizația de handicap majorată în 2024: Vezi cum s-au schimbat veniturile pentru persoanele cu dizabilități


Începând cu luna iunie 2024, persoanele cu dizabilități din România beneficiază de o majorare semnificativă a indemnizației de handicap, conform Ordonanței de Urgență nr. 50/2024. Această creștere, aplicată de Guvern, a adus un sprijin financiar suplimentar pentru adulții cu handicap grav, al căror coeficient a crescut de la 70% la 80% din indicatorul social de referință (ISR).

  1. Indemnizația de handicap a crescut: De la 1 iunie 2024, indemnizația pentru adulții cu handicap grav a crescut la 528 lei, în urma majorării coeficientului de la 70% la 80% din ISR.

  2. Alte categorii de beneficiari: Persoanele cu handicap accentuat primesc acum 350 lei lunar, în timp ce cei cu handicap mediu nu sunt eligibili pentru indemnizație.

  3. Bugetul personal complementar: Persoanele cu dizabilități primesc și un buget personal complementar în funcție de gradul de handicap, variind între 199 lei pentru handicap grav și 80 lei pentru handicap mediu.

    Potrivit Legal Badger, pe lângă indemnizația de handicap, persoanele cu dizabilități pot beneficia și de bugetul personal complementar, al cărei cuantum se determină potrivit gradului de handicap în care este încadrat respectiva persoană. Astfel valoare bugetului personal complementar este:

    30% din indicatorul social de referinţă pentru adultul cu handicap grav;

    22% din indicatorul social de referinţă pentru adultul cu handicap accentuat;

    12% din indicatorul social de referinţă pentru adultul cu handicap mediu.

    Potrivit dispozițiilor art. 58 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adulții cu handicap beneficiază de o indemnizație lunară în următoarele condiții:

    80% din indicatorul social de referinţă, pentru adultul cu handicap grav;

    53% din indicatorul social de referinţă, pentru adultul cu handicap accentuat, susțin experții Legal Badger.

    Beneficiari și excepții: Indemnizația este disponibilă pentru adulții cu handicap grav sau accentuat, cu excepția celor îngrijiți în centre rezidențiale publice sau aflați în detenție.

  4. Creșterea ISR în 2024: Majorarea indicatorului social de referință, de la 598 lei la 660 lei, reflectând rata inflației din 2023, a influențat direct cuantumul indemnizațiilor

Comentarii Facebook