Interlopul clujean Crețu, despăgubit cu mii de euro pentru condițiile inumane și degradante din cele 11 închisori prin care a trecut


Interlopul clujean Adrian Bogdan Negrei, zis Crețu, va primi despăgubiri în valoare de 3000 de euro de la 11 penitenciare din România prin care a trecut, în perioada în care a fost încarcerat pentru tentativă de omor. Bărbatul s-a plâns în fața instanței că a îndurat condiții inumane și degradante în închisorile prin care a trecut și că vrea să fie despăgubit moral în acest sens.  

La începutul acestei săptămâni, magistrații de la Tribunalul Cluj au admis parțial cererea formulată de Negrei împotriva statului român, a Administrației Naționale a Penitenciarelor și a celor 11 penitenciare în care a fost închis, printre care se numără Penitenciarul Gherla și Penitenciarul Spital Dej. Dacă sentința va fi menținută și de instanța superioară, interlopul se va alege cu 3000 de euro. 

Crețu a vrut să prindă 100.000 de euro dintr-un foc

Inițial, Adrian Bogdan Negrei a cerut despăgubiri de 50.000 euro reprezentând daune morale 

pe motiv că a fost închis în condiții inumane și degradante; 10.000 euro pentru că ar fi fost plasat ilegal în regim de grad sporit de risc; 10.000 euro pentru că i-ar fi fost încălcat dreptul la viața privată și de familie, consecutiv nerespectării dreptului la vizită intimă; 10.000 euro pentru că i-ar fi fost încălcat dreptul la asistență medicală și 10.000 euro pentru încălcarea dreptului la educație; 10.000 euro pentru tratamente inumane și degradante urmare a transferurilor nelegale dintr-un penitenciar în altul.

Negroni, condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a incendiat o femeie

Interlopul clujean a fost condamnat în anul 2011, după ce i-a dat foc unei prostituate românce, în fața unei discoteci din Viena. Conform procurorilor, femeia a ars timp de 30 şi 60 de secunde, până când şi-a aruncat o geacă pe faţă şi s-a trântit pe jos. Crețu a făcut acest gest pentru că femeia ar fi refuzat să-i plătească taxa de protectie de 3000 de euro pe care el și alți doi tovarăși i-o solicitaseră. Românca a fost internată pentru o perioadă îndelungată într-o clinică din Viena, iar doctorii spuneau, la acea vreme, că în urma arsurilor de gradul trei pe care le-a suferit, va rămâne desfigurată pe viață. 

După incidentul șocant, la data de 4 august 2011, Adrian Bogdan Negrei a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, de magistrații din Austria, pentru tentativă de omor. Ulterior, la data de 24 mai 2016, bărbatul a fost predat autorităților române, iar la data de 29 septembrie 2022, a fost pus în libertate condiționat. În perioada în care a fost încarcerat, interlopul a trecut prin 11 închisori. Crețu a reclamat condițiile din penitenciare, spunând că i-a fost extrem de greu în perioada în care a fost încarcerat. 

Condițiile de trai au fost extrem de grele, principalul aspect care trebuie menționat este supraaglomerarea, dar și mobilierul, saltelele extrem de vechi, lipsa căldurii iarna, temperaturi extreme vara, condiții de igienă precare, lipsa ventilației în camere, accesul la apă caldă fiind permis doar de două ori pe săptămână. Nu erau frigidere în camere, alimentele erau ținute de către persoanele private de liberate în două frigidere la o secție, în majoritatea penitenciarelor.

În ceea ce privește hrana, reclamantul nu mânca mâncarea din penitenciar pentru că mâncarea nu era conformă normelor de hrană și nici nu îndeplinea condițiile de igienă, masa fiind servită în cameră, persoanele private de libertate nefiind scoase în sala de mese. În plus, reclamantul fiind musulman, nu i se putea asigura hrana gătită cu veselă separată. 

În toate penitenciarele condițiile de igienă au fost precare, fiind dese invazii de insecte, ploșnițe și mucegai.Condițiile erau foarte greu de suportat mai ales că iarna nu era căldură, camera avea niște geamuri de lemn prin care intra frigul, iar vara era extrem de cald. În plus, beneficia de apă caldă doar de două ori pe săptămână.

Penitenciarele nu au fost în măsură să asigure realizarea dreptului la muncă și la tratamente stomatologice, toate cererile formulate în acest sens fiind respinse motivat de faptul că în cadrul penitenciarului nu este posibilă acordarea acestor tratamente medicale nici pe cheltuiala proprie.”, a declarat Adrian Bogdan Negrei în fața instanței. 

Magistrații și-au dat seama cu cine au de-a face, astfel au aprobat numai o mică parte din cererile interlopului clujean. Instanța a motivat, de asemenea, că interlopul clujean nu a depus documentele necesare la dosar pentru a-și susține afirmațiile. Pe de altă parte, a admis că suprafața în care a fost cazat Crețu a fost supraaglomerată, iar acesta nu a beneficiat de 3 mp de spațiu personal. 

Fapta ilicită este reprezentată în speță de o omisiune sau o inacțiune - nerespectarea de către fiecare dintre pârâți a obligațiilor legale care le incumbau (efectuarea reparațiilor la penitenciare, asigurarea fondurilor pentru aceste lucrări, construirea de noi penitenciare), iar prin aceasta, au supus reclamantul la suportarea unor condiții de detenție inumane și degradante.

În ceea ce privește prejudiciul suferit de reclamant acesta este unul moral, valorile încălcate de pârâți fiind unele de ordin moral, respectiv dreptul la demnitate.

Între inacțiunea reclamată și prejudiciul solicitat există un raport de cauzalitate: nerespectarea obligațiilor de către pârâți a condus la supunerea reclamantului unor condiții de detenție care nu respectă normele minime obligatorii și care, față de gravitatea lor, au determinat grave încălcări ale demnității umane.”, au motivat magistrații clujeni. 

Menționăm că decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Comentarii Facebook