Vineri 27 Septembrie

Judecătorii clujeni au autorizat căsătoria unei minore! Adolescenta e însărcinată a doua oară, iar părinții spun că așa e tradiția


Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au autorizat luni, 23 septembrie, căsătoria unei minore de 17 ani. Adolescenta are un copil și este însărcinată pentru a doua oară, iar părinții ei spun că așa e tradiția.

Judecătorii au reținut că, din adeverința medicală, rezultă că minora este clinic sănătoasă, în momentul examinării aceasta nefiind în evidență cu boli cronice sau neuropsihice.

De asemenea, părinții minorei și-au exprimat acordul în sensul încheierii căsătoriei. 

Potrivit unei anchete sociale din data de 11 septembrie 2024, rezultă faptul că minora trăiește în concubinaj cu viitorul său soț din anul 2022, cei doi având împreună un copil, minora fiind totodată însărcinată cu al doilea copil. 

Părinţii minorei au declarat în fața judecătorilor clujeni că sunt de acord ca fiica lor să se căsătorească, deoarece  aceştia au un copil împreună şi doresc întemeierea unei familii conform tradiţiei lor. 

Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul.

În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului”, arată prevederile legale.