Judecătorii din Huedin au transformat o amendă de 3500 de lei în aproape 5 luni de închisoare, pentru un bărbat care a condus cu permisul suspendat
Un bărbat din Republica Moldova, condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 4500 de lei pentru că a condus cu permisul suspendat, trebuie să își petreacă următoarele 140 de zile în închisoare, pe motiv că nu și-a achitat obligațiile.
Decizia a fost luată miercuri, 17 iulie, de magistrații de la Judecătoria Huedin, aceeași instanță care l-a condamnat în urmă cu aproape doi ani pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are suspendată exercitarea dreptului de a conduce. Bărbatul a ajuns în această situație pentru că nu a plătit decât 1000 de lei din suma stabilită. Astfel, amenda de 3500 de lei, a fost înlocuită cu aproape cinci luni de închisoare.
Magistrații de la Judecătoria Huedin l-au condamnat pe bărbat, în anul 2022, la plata unei amenzi penale în cuantum de 4500 lei, reprezentând rezultatul înmulţirii a 180 zile-amendă cu suma de 25 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are suspendată exercitarea dreptului de a conduce. Decizia rămăsese definitivă prin neapelare.
Potrivit prevederilor legale, persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii, iar, în situația în care persoana condamnată se află în imposibilitate de a achita integral amenda în acest termen, judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eșalonarea plății amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.
La finalul anului trecut s-a constatat că bărbatul nu a plătit niciun leu, chiar dacă trecuse mai bine de un an de la pronunțarea sentinței, iar termenul alocat este de 3 luni.
Ulterior, bărbatul a solicitat eşalonarea plății amenzii penale în cuantum de 4500 lei, iar judecătorul delegat cu executarea a constatat că bărbatul a declarat un venit lunar net în cuantum de 6000 lei. După ce a achitat 1000 de lei din amendă, cererea bărbatului a fost admisă şi s-a dispus eşalonarea plăţii amenzii penale rămase de 3500 lei pe o perioada de 7 luni, urmând ca în fiecare lună acesta să achite suma de 500 lei. Cu toate acestea, nu a mai plătit niciun leu.
„Coroborând informaţiile obţinute în cursul demersurilor efectuate se constată că în cauză, condamnatul a fost de rea-credință în neexecutarea amenzii penale. Amenda penală aplicată nu are un cuantum extrem de ridicat, în raport de veniturile lunare pe care afirmă că le realizează, conform dosarului ataşat, iar probele administrate converg către ideea că persoana condamnată a avut venituri suficiente dar a refuzat achitarea acesteia.
Prin urmare se constată că neexecutarea amenzii penale este imputabila condamnatului, fiind de rea-credință în neachitarea sumei de 3500 lei amendă penală.”, a motivat instanța.
1 Comentariu
Sechestrati oamenii care refuza sa-si instraineze propriile bunuri in numele asa zisei demoNcratii.