Miercuri 18 Septembrie

Lovitură pentru copiii cu părinți divorțați! Nu toți vor primi bursă monoparentală în anul școlar 2024-2025


Ministerul Educației schimbă regulile pentru acordarea burselor sociale monoparentale în anul școlar 2024-2025, iar vestea nu este una bună pentru toți elevii din familii monoparentale. Dacă până anul trecut bursa era acordată indiferent de veniturile părintelui, noile reglementări impun ca venitul mediu net lunar pe membru de familie, calculat pe ultimele 12 luni, să fie mai mic decât salariul minim net pe economie, adică 2.363 de lei.

Această schimbare înseamnă că doar elevii din familiile unde venitul mediu pe membru este sub această sumă vor putea primi bursa socială. Părinții care își cresc singuri copiii speră, totuși, ca Ministerul Educației să revină asupra deciziei. Săptămâna trecută, Avocatul Poporului a intervenit în această problemă, la cererea Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FePAL), și a cerut Ministerului să acorde bursa fără a lua în calcul venitul părintelui, susținând că măsura este discriminatorie.

„Am revenit la Ministerul Educației și am solicitat formularea unui punct de vedere pe marginea celor de mai sus, dar și din perspectiva analizării oportunității modificării și completării Ordinului nr. 5518/11 iulie 2024 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, în sensul revenirii la vechea reglementare din Ordinul nr. 6238 din 8 septembrie 2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor, care acorda vocație la obținerea bursei sociale elevilor din familiile monoparentale, indiferent de venitul pe membru de familie. În funcție de informațiile/documentele obținute, vom propune și efectua, după caz, și alte demersuri necesare soluționării dosarului constituit ca urmare a sesizării din oficiu”, se arată în solicitarea oficială a Avocatului Poporului, semnată de Szolt Molnar, adjunct al instituției.


Daniela Tarnovski, director de Program – Familii Monoparentale din cadrul FePAL, a subliniat importanța egalității de șanse pentru toți elevii, indiferent de structura familială: „Este crucial ca toți elevii să beneficieze de oportunități egale, fără discriminări bazate pe structura familială. Reglementările actuale sunt inechitabile și nu reflectă realitățile sociale cu care se confruntă elevii din familii monoparentale”.

Comentarii Facebook