Duminica 8 Septembrie

Măsuri drastice după valul de demisii din MApN! Cadrele militare sunt obligate să rămână în instituție timp de 8 ani


Cadrele militare sunt obligate să rămână în Ministerul Apărării Naționale (MApN) timp de opt ani, arată o lege promulgată, luni, de preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ,  persoanele care urmează să devină cadre militare, la admiterea într-o instituţie de învăţământ pentru formarea ofiţerilor, a maiştrilor militari sau a subofiţerilor în activitate, încheie cu MApN contracte cu o durată de opt ani de la numirea lor în prima funcţie.

Legea prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. 

Reprezentanții MApN au arătat că modificarea a fost necesară, din cauză că numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 faţă de anul 2020, iar în anul 2022 a crescut la peste 2.700 de militari, în timp ce în anul 2023 s-a menţinut la cote ridicate.

Mai mult, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că peste 6.000 de militari au demisionat sau s-au pensionat în anul 2023. 

Guvernul a afirmat, de asemenea, că soldaţii şi gradaţii profesionişti se încadrează în „categoria cea mai afectată de creşterea inflaţiei în anii menţionaţi, situaţie care afectează îndeplinirea misiunilor şi obiectivelor specifice instituţiei militare şi care trebuie stopată în condiţiile în care exigenţele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creştere, determinate de războiul din Ucraina”.

Principalele aspecte care stau la baza legii recent promulgate de președintele Klaus Iohannis fac referire la necesitatea asigurării resursei umane pentru forţele armate, dar şi la deficitul de personal militar specializat care nu poate fi acoperit imediat.

Potrivit actului normativ, ofiţerii pot fi absolvenţi cu diplomă de licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior sau absolvenţi ai anului IV de studii din cadrul instituţiilor civile de învăţământ superior cu durata studiilor mai mare de patru ani, şcolarizaţi pentru nevoi ale instituţiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în condiţii stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei.

De cealaltă parte, subofiţerii în activitate pot fi absolvenţi ai învăţământului superior medical la programele de licenţă „Asistent medical generalist” cu diplomă de licenţă sau ai şcolilor sanitare postliceale cu diplomă de bacalaureat şi certificat de calificare profesională, organizate în cadrul instituţiilor civile de învăţământ, şcolarizaţi pentru nevoi ale Ministerului Apărării Naţionale, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale. 

Noua lege promulgată arată că, în Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Protecţie şi Pază, nu se aplică limita de vârstă de cel mult 45 de ani pentru a deveni ofiţeri.

Comentarii Facebook