Medic din Cluj-Napoca, condamnat la închisoare pentru ucidere din culpă! O pacientă a murit cu zile din cauza neglijenței lui


Medicul Mihail Honorius Nanu de la Clinica privată de obstetrică-ginecologie „Hipocrate” din Cluj-Napoca a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. În plus, el va presta 60 de zile de muncă în folosul comunității. Sentința a fost pronunțată la sfârșitul săptămânii trecute de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj și este definitivă. 

Medicul de 76 de ani este acuzat că nu a supravegheat corespunzător o pacientă pe care o operase. Deși intervenția a decurs bine inițial, pacienta a dezvoltat o hemoragie internă care, în lipsa unei supravegheri atente,  nu a fost identificată la timp. Mihail Honorius Nanu și-a recunoscut greșeala și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției în acest sens.

Cum s-a întâmplat tragedia

Conform documentelor cuprinse la dosarul cauzei, la data de 10 noiembrie 2021, victima s-a prezentat la Clinica privată de obstetrică-ginecologie „Hipocrate” din Cluj-Napoca, acuzând dureri abdominale și prezentând sângereri la nivelul organului genital. 

Aceasta a fost diagnosticată cu metropatie hemoragică pe fond fibromatos, în urma examenului ecografic stabilindu-se prezența unui nodul firbomatos de 4 cm dezvoltat înspre cavitatea uterină, fiind stabilit diagnosticul final de „metropatie hemoragică pe fond fibromatos cu patologie ovariană, nodul fibromatos intracavitar, anemie severă prin menometroragie”. 

După ce s-a stabilit diagnosticul, pacientei i s-a recomandat o intervenție chirurgicală de urgență, pe care aceasta a acceptat-o, fiind plasată sub grija medicului dr. Mihail Honorius Nanu, specialist în obstetrică-ginecologie, care a fost atât medicul curant al pacientei, cât și medicul de gardă din acea zi.

Astfel, în ziua următoare, la ora 14:00, a fost operată, fiind realizată o histerectomie subtotală interanexială, iar intervenția a fost considerată ca fiind una de succes, fără complicații. După operație, la ora 15:30, s-a constatat că pacienta avea o stare generală relativ bună, însă care a suferit o deteriorare rapidă. Prin urmare, la ora 17:00 starea generală a pacientei era deja ușor alterată, aceasta acuzând dureri abdominale, motiv pentru care s-a recomandat administrarea de sânge. 

La ora 22:00 s-a constatat din nou că pacienta prezintă o stare alterată, tegumente palide, respirații frecvente, ușoară agitație. La ora 24:00  a fost solicitat sânge de la Centrul de Transfuzii MER, iar la ora 01:08 pacienta a fost perfuzată cu sânge și intubată.

La acel moment medicii au decis să se intervină chirurgical din nou, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat pentru că femeia a decedat, iar manevrele de resuscitare au rămas fără succes. 

Potrivit raportului de expertiză medico-legală emis de I.M.L. Cluj-Napoca, moartea femeii a fost violentă și s-a datorat „hemoragiei interne consecutive hemoperitoneului provenit mai probabil din pediculul ovarian stâng, survenit ca o complicație a histerectomiei subtotale internexiale, efectuată pentru menometroragie hemoragică pe fond fibromatos, asociat cu patologie ovariantă, la o pacientă care prezenta afecțiuni secundare precum obezitate, diabet zaharat de tip II și hipertensiune”.

Medicii legiști au stabilit că diagnosticul pacientei a fost unul corect, iar intervenția chirurgicală a fost realizată conform standardelor medicale aplicabile. Cu toate acestea, s-a constatat că între conduita personalului medical și decesul femeii există o legătură de cauzalitate, fiind constatate o serie de deficiențe în supravegherea și tratarea pacientei postoperator.

Astfel, se conchide că: „supravegherea medicală postoperatorie a fost incompletă deoarece nu a permis diagnosticul de hemoperitoneu (hemoragie internă) ca și o complicație postoperatorie. Nu s-a luat în considerare aspectul și cantitatea drenajului, nu a fost evaluată ecografic starea pacientei. În aceste condiții, tratamentul prin transfuzii de sânge, așa cum se menționează în foaia de observație, a fost insuficient, motiv pentru care evoluția pacientei a fost nefavorabilă spre deces. Tratamentul unei hemoragii interne survenite postoperator impune atât măsuri de terapie intensivă privind reanimarea hematologică, volemică și acido-bazică, cât și oprirea sursei de hemoragie (hemostază) care se poate realiza prin intervenție chirurgicală”.

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au stabilit că medicul a manifestat dezinteres cu privire la starea de sănătate a pacientei „neîndeplinindu-și în mod corespunzător atribuțiile fapt ce a condus la decesul acesteia. Profesia de medic, necesită o atenție și implicare constantă și sporită, uneori pe parcursul a unor perioade de multe ore, cum ar fi fost necesar și în cazul de față”.

Știri de Cluj a încercat să solicite un punct de vedere reprezentanților Clinicii private de obstetrică-ginecologie „Hipocrate” în legătură cu situația medicului Mihail Honorius Nanu, însă persoana care a răspuns ne-a cerut să revenim ulterior pentru mai multe detalii. 

Comentarii Facebook