„Miorița” de Cluj: Un cioban și-a bătut crunt colegul până l-a băgat în spital. Agresorul era supărat că oile lui i-au călcat proprietatea


Un cioban din Cluj a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru tentativă la omor calificat, după ce a bătut cu bestialitate un alt cioban, folosindu-se de bâta din dotare. 

Conflictul dintre cei doi ar fi pornit după ce oile persoanei vătămate au ajuns pe un teren ce aparținea proprietarului oilor păzite de agresor.

Sentința pronunțată vineri, 25 octombrie, de judecătorii de la Tribunalul Cluj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Fapta datează din 26 septembrie 2023, când persoana vătămată în vârstă de 68 de ani se afla cu o turmă de capre, în calitate de îngrijitor, pe o păşune. Pe fondul unui conflict spontan, agresorul ar fi exercitat acte de lovire repetată asupra corpului și capului acesteia, cu o bâtă, cauzându-i leziuni traumatice, care necesită pentru vindecare un număr de 80-85 de zile de îngrijiri medicale. 

Ciobanul bătut a declarat în fața magistraților că îngrijeşte o turmă de capre, o parte din animale fiind proprietatea sa. În general, animalele sunt hrănite pe o păşune deţinută de asociatul său, iar pentru a fi adăpate este necesar să traverseze o păşune învecinată, ce aparține proprietarului turmei de oi pe care le păzeşte şi le îngrijeşte agresorul. 

Cu toate că persoana vătămată avea acordul proprietarului terenului pentru a-l traversa spre pârâul în care sunt adăpate animalele, în scopul evitării acestui lucru, deoarece de-a lungul timpului au mai apărut discuţii pe această temă, a fost amenajată o adăpătoare pe un teren vecin. La data respectivă, adăpătoarea era însă aproape secată, astfel că turma de capre păstorită de către persoana vătămată, s-a rupt în două, o parte din animale a pornit peste terenul aparţinând martorului, spre acel pârâu, pentru a se adăpa, o altă parte a pornit, prin pădure, spre saivan, iar persoana vătămată a urmat partea de turmă care s-a dus la pârâu”, potrivit documentelor cuprinse la dosarul cauzei. 

În jurul orei 15:00, după ce a adăpat animalele și avea de gând să se întoarcă pe pășunea sa, ciobanul agresat a fost surprins de colegul său care și-a lăsat oile în depărtare, la aproximativ 300 m, și a venit spre persoana vătămată cu câinii de la turmă, asmuţindu-i asupra animalelor persoanei vătămate.

Victima susține că bărbatul spunea ceva în timp ce se apropia, însă pentru că nu aude bine, nu a înţeles ce spunea inculpatul. Acesta din urmă avea avea în mână o botă de aproximativ 1,5 m şi  destul de groasă, iar când s-a apropiat de persoana vătămată, a încercat să o lovească cu bota în cap, dar aceasta a reuşit să se ferească şi, cu ajutorul propriei bote, a încercat să-l ţină la distanţă pe inculpat. 

În continuare, cei doi s-au lovit reciproc, până când, inculpatul l-a lovit pe persoana vătămată peste partea dorsală a mâini drepte, astfel că a scăpat bota jos. Inculpatul a continuat să-l lovească, vizând zona capului, iar la început persoana vătămată a reuşit să pareze loviturile, apărându-se cu mâinile, însă inculpatul a reuşit să îl lovească în cap, astfel că la un moment dat, persoana vătămată a căzut la pământ, şi şi-a pierdut cunoştinţa”, au reținut magistrații.   

Ciobanul bătut susține că şi-a revenit destul de repede şi s-a rostogolit de câteva ori, pentru a se îndepărta de inculpat, iar acesta a încetat să îl mai lovească. Acesta era destul de ameţit, a încercat să se ridice, dar nu a reuşit imediat, ci doar după mai multe încercări, apoi a pornit, încet, spre sat. 

A parcurs câteva sute de metri, şi apoi, pentru că nu se simţea bine, l-a sunat pe proprietarul unei părţi din animalele pe care le îngrijea, căruia i-a spus ce a păţit, iar acesta a venit cu tractorul după persoana vătămată şi l-a dus până în sat, de unde a fost preluat de ambulanţă. 

Potrivit raportului de expertiză medico-legală, persoana vătămată a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin mecanism de lovire repetată cu corp dur (posibil bâtă). 

Comentarii Facebook