Duminica 15 Septembrie

Mită la Aeroportul Internațional Cluj: Un clujean i-a oferit 400 de dolari unui polițist pentru a-și ajuta prietena să intre ilegal în țară


Un bărbat din Cluj-Napoca a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, după ce a vrut să mituiască un polițist de frontieră de la Aeroportul Internațional „Avram Iancu”. 

Decizia a fost pronunțată vineri, 30 august, de magistrații de la Tribunalul Cluj și poate fi atacată cu apel. 

Potrivit rechizitoriului, clujeanul i-a oferit unui polițist de frontieră suma de 400 de dolari pentru a-i permite prietenei sale din China să treacă frontiera de stat a României, deşi nu avea viză sau permis de şedere valabil care să-i permită intrarea legală în țară. 

Incidentul a avut loc la data de 28 iulie 2022, în jurul orei 17:30, când clujeanul și o cetățeană chineză au ajuns la controlul de frontieră de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. 

În momentul în care le-a verificat documentele, un polițist de frontieră a observat că tânăra  avea o singură intrare valabilă în spațiul Schengen, începând cu data de 28 iulie 2022, în condițiile în care legislația română, prevede că intrarea pe teritoriul României este permisă doar străinilor titulari ai unor vize valabile pentru două sau multiple intrări. 

Cei doi au încercat să-i convingă pe agenții de poliție că își doresc să rămână în țară pentru festivalul Untold și că vor să primească o viză pe loc. Cu toate acestea, li s-a comunicat că trebuie să se întoarce în alt stat membru Schengen pentru a obține o viză cu multiple intrări, ceea ce i-ar permite femeii să intre în România.

Unul dintre polițiștii de frontieră a completat imediat formularul de refuz și notificarea de retur către compania aeriană, deoarece avea obligația de a nu permite intrarea în țară a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile legale. 

După acest moment, clujeanul a încercat să-l convingă pe agentul de poliție că prietena lui se află în această situație din cauza unei erori a din partea ambasadei Belgiei, pentru că ar fi solicitat o viză cu intrări multiple. 

Cu toate acestea, polițistul de frontieră a declarat că bărbatul a insistat și i-a spus în mai multe rânduri că dorește să rezolve problema și să găsească o modalitate de a intra în țară.

Interacțiunea dintre cuplu și polițiștii de frontieră a fost surprinsă și de camerele de supraveghere amplasate în aeroport. Din imagini reiese că femeia de cetățenie chineză și clujeanul au o scurtă discuție, apoi bărbatul a căutat ceva în rucsacul prieteni sale, pentru ca ulterior să se întoarcă, având ceva în mână, fără a se putea distinge ce anume.

Ulterior, clujeanul s-a dus la unul dintre polițiștii de frontieră și a încercat să-l mituiască, arătându-i banii.   

Agentul a reacționat imediat, a împins cu fermitate mâinile clujeanului și i-a spus: „domnul meu, nu vă jucați cu din astea, că poate vă alegeți cu un arest”. 

Apoi, polițistul a sesizat organele de urmărire penală din cadrul DGA, cu privire la fapta comisă de către clujean.


Comentarii Facebook