Duminica 22 Decembrie

Naș și fin, scăpați ca prin urechile acului de închisoare, după ce au fraudat un examen pentru permisul de port armă


Ioan Z. și Ilie M., naș și fin, au scăpat ca prin urechile acului, după ce au fraudat un examen pentru obținerea permisului de port armă. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au stabilit că de la data evenimentului au trecut aproape cinci ani, iar cei doi bistrițeni au înțeles gravitatea faptelor săvârșite. Astfel, instanța a decis cu titlu definitiv să-i scape pe cei doi de închisoare și să mențină pedepsele aplicate de prima instanță. 

Inițial, magistrații de la Judecătoria Bistrița au stabilit în sarcina celor doi un an, respectiv trei luni de închisoare, însă a fost dispusă amânarea aplicării pedepselor, cu un termen de supraveghere de doi ani. Cei doi au fost acuzați de săvârșirea infracțiunilor de fals privind identitatea și fals material în înscrisuri oficiale. 

Anchetatorii au reținut că, în cursul anului 2019, Ioan Z. a urmat un curs de pregătire în domeniul armelor şi al muniţiilor la sediul unei societăți comerciale, care a fost învestită de autoritățile publice în acest sens. După finalizarea cursului, bărbatul urma să susțină un examen, o probă scrisă cu întrebări din domeniul armelor, pentru a putea obține ulterior un permis de port armă.  Pentru că bărbatul urma să plece în străinătate în luna septembrie 2019, acesta s-a întâlnit cu finul său, Ilie M., căruia i-a înmânat cartea sa de identitate și i-a solicitat ca, în data de 9 septembrie 2019, să se prezinte la sediul societății și să susțină testul în locul lui.  Ilie M. a fost de acord cu propunerea nașului său, astfel s-a prezentat la examen sub o identitate falsă, unde a completat testul și l-a semnat. Distracția nu a durat prea mult, deoarece bărbatul a fost prins în fapt în timpul procedurii de examinare, de organele de poliție. 

Inculpatul a recunoscut şi regretat faptele săvârşite, şi-a asumat comiterea faptelor încă din momentul în care a fost depistat de către organele de poliţie. Atitudinea inculpatului avută constant pe tot cursul procesului penal denotă că deţine toate valorile interne necesare corijării oricărei deviaţii comportamentale ulterioare, iar faptele comise sunt  incidentale în existenţa acesteia, drept dovadă din 2019 şi până în prezent nu a mai comis vreo altă faptă. Prin urmare, date fiind aceste circumstanţe reale şi personale, instanţa reţine  că scopul pedepsei poate fi atins prin stabilirea şi amânarea aplicării unei pedepse, o astfel de pedeapsă fiind de natură a-i oferi o şansă de a conştientiza gravitatea comportamentului său şi posibilitatea de a se reintegra în societate”, au motivat judecătorii bistrițeni. 

Magistrații de la Curtea de Apel Cluj au decis să mențină soluția primei instanțe, având în vedere că au trecut aproape patru ani și 10 luni de la momentul în care au fost săvârșite infracțiunile. De asemenea, cei doi bărbați  nu au antecedente penale și nici nu au mai săvârșit alte infracțiuni. 

Avem în vedere şi faptul că de la data faptelor au trecut aproximativ 4 ani şi 10 luni (inculpaţii fiind trimişi în judecată la aproape 3 ani şi jumătate de la aceeaşi dată), inculpaţii nu sunt cunoscuţi cu antecedente penale, iar de la momentul faptelor nu există informaţii că ar mai fi fost implicaţi în alte conflicte de natură penală. În raport şi de gravitatea faptei şi complexitatea cauzei, odată cu trecerea timpului necesitatea unei sancţionări mai drastice a inculpatului se poate reduce, iar faptul că inculpatul a fost cercetat pe o perioadă îndelungată în lipsa unei eventuale conduite procesuale culpabile a acestuia poate reprezenta un element represiv la rândul său, considerente ce sunt valabile şi în prezenta cauză.”, au motivat judecătorii de la Curtea de Apel Cluj. 

Comentarii Facebook