Pădurile Clujului, la mila hoților! Mafia lemnului scapă basma curată, după ce magistrații s-au lăsat păgubași și au mai închis un dosar


Hoții de lemne continuă să fure fără teamă din pădurile din Cluj, dar rămân nepedepsiți! Judecătoria Gherla a decis să renunțe vineri, 21 februarie 2025,  la urmărirea penală într-un caz de tăiere ilegală și furt de arbori, pentru că vinovatul nu a fost identificat, iar infracțiunea nu are un „pericol social” suficient de mare.

Conform anchetatorilor, la data de 29 martie 2022, un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Huedin a descoperit că 6 arbori au fost tăiați ilegal dintr-o pădure din Vultureni, fiind cauzat un prejudiciu de 220 de lei. 

În data de 29.03.2022, în urma serviciului de patrulare în U.P. III Vultureni, u.a 208A, pădure încadrată în G.F. 1-5M, în tipul funcțional T IV, din fondul forestier național proprietate publică de stat, numitul ##### ###### #######, în calitate de pădurar titular al cantonului 15 a constatat tăierea fără drept și furtul a 6 arbori de către autor necunoscut, cauzând un prejudiciu fondului forestier național proprietate publică de stat, în valoare de 220,63 lei.”, au reținut magistrații. 

Ocolul Silvic Gherla a anunțat autoritățile, însă, după aproape doi ani de anchetă, procurorii au decis să nu mai continue cercetările. Motivul? Nu au reușit să găsească vinovații, iar procesul ar fi prea costisitor în raport cu gravitatea faptei.

Astfel, interesul public se analizează în raport cu conținutul faptei și împrejurările concrete de săvârşire a faptei, modul și mijloacele de săvârșire a faptei, scopul urrnărit, urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiunii, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea procesului penal prin raportare Ia gravitatea faptei și la timpul scurs de la data săvârșirii acesteia, atitudinea procesuală a persoanei vătămate, existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârșirea infracțiuni.”, au motivat judecătorii din Gherla. 

Aceasta nu este prima dată când hoții de lemne din Cluj scapă basma curată pentru că nu sunt identificați.

În primele nouă luni din 2024, pagubele cauzate de aceste furturi în pădurile administrate de Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) au ajuns la 7,3 milioane de lei. Deși suma este cu 8% mai mică decât anul trecut, problema rămâne alarmantă.  

Conform Romsilva, aproape 15.000 de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal din pădurile statului, iar peste 3.900 de metri cubi din acest volum au fost puși pe seama angajaților silvici, care ar fi fost implicați sau nu și-au făcut treaba corect. 

Comentarii Facebook