Pădurile Clujului, la mila hoților! Mafia lemnului scapă basma curată într-un nou dosar închis de magistrații clujeni / Ce cantitate s-a furat


Hoții de lemne fac ravagii în pădurile din județul Cluj, dar rămân nepedepsiți! Judecătoria Huedin a decis să renunțe luni, 14 aprilie 2025,  la urmărirea penală într-un caz de tăiere ilegală și furt de arbori, pentru că vinovatul nu a fost identificat, iar infracțiunea nu are un „pericol social” suficient de mare.

Conform anchetatorilor, în perioada martie - 5 aprilie 2021, au fost tăiați și furați de autori necunoscuți 22 de arbori nemarcați din specia fag și carpen, din proprietatea publică de stat administrată de Ocolul Silvic Gilău, cauzând un prejudiciu de 852 de lei.

În fapt, rezumativ, s-a reținut că în data de 29.04.2021 organele de poliție din cadrul Secției 8 Politie Rurala Huedin s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori, prev. de art. 107 al. 1 lit. a din Legea 46 din 2008 — Codul Silvic și art. 109 al. 1 lit. a din Legea 46 din 2008 — Codul Silvic, constând în aceea că în perioada martie 2021- 05.04.2021 autori necunoscuți au tăiat fără drept și sustras un număr de 22 de arbori nemarcați din specia fag și carpen, din proprietatea publică de stat administrată de Ocolul Silvic Gilău, cauzând un prejudiciu de 852,39 lei.”, au reținut magistrații clujeni.

Din raportul întocmit de pădurarul responsabil de pădurea în cauză rezultă că a găsit un număr de 22 de cioate, fără marcă silvică, tăiate ilegal, din speciile fag și carpen, pe care le-a inventariat în condica de serviciu.

El a declarat că nu poate preciza mai multe detalii în legătură cu autorii faptelor, observând urme de autovehicul pe sol, arătând că arborii tăiați sunt foarte subțiri și se află pe marginea DN 1 E60, accesul fiind foarte facil.

În urma verificărilor efectuate de organele de poliție, nu s-au putut stabili sau identifica autorii tăierii fără drept de arbori și furtului de arbori.

În motivarea soluţiei de renunţare, în esenţă, procurorul a arătat că nu există interes public în urmărirea penală a faptei, având în vedere că pedeapsa pentru fapta comisă este închisoarea de la 1 la 3 ani sau amendă şi valoarea prejudiciului este redusă.

Comentarii Facebook