Patronul unei firme de construcții din Cluj, condamnat pentru evaziune fiscală. S-a folosit de peste 130 de facturi false ca să fraudeze bugetul de stat


Patronul unei firme de construcții din Cluj-Napoca a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, fiind vorba despre 137 de acte materiale.

Decizia a fost pronunțată luni, 2 septembrie, de judecătorii de la Tribunalul Cluj și poate fi atacată cu apel. 

Bărbatul este acuzat că, în perioada noiembrie 2011 – mai 2017, în calitate de administrator al societății Trafalet Construct SRL ar fi înregistrat 137 facturi fiscale de achiziție de bunuri și servicii în documentele de evidență contabilă a societății, documente justificative care nu aveau la bază operațiuni economice reale. 

Anchetatorii au stabilit că facturile dădeau impresia că ar fi fost emise de un furnizor, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, generând un prejudiciu în sumă de 116.633 de lei la sursa TVA.

În urma unui control al DGRFP Cluj-Napoca, s-a constatat că reprezentanții firmei au „înregistrat în evidența contabilă operațiuni economice în scopul disimulării realității, urmărind obținerea de avantaje fiscale prin diminuarea obligațiilor de plată privind impozitul pe dividende și deducerii fără drept a TVA”.

Prin urmare, organele fiscale au concluzionat că operațiunile economice dintre firmă și unul dintre furnizori au fost fictive. 

Astfel, prin înregistrarea în evidența contabilă a facturilor fiscale emise în baza acestor presupuse relații comerciale (în valoare totală de 657.541 lei) s-a produs un prejudiciu total de 202.644 lei, din care 107.416 lei la sursa TVA și 95.228 lei la sursa impozit pe dividende. 

Comentarii Facebook