Patru clujeni care au furat zeci de arbori au scăpat basma curată. Norocul lor a fost că magistrații nu s-au grăbit să-i pedepsească


Patru bărbați din comuna Călățele, județul Cluj, au scăpat basma curată, după ce au tăiat și furat 35 de arbori din fondul forestier național aflat în administrarea Ocolului Silvic Huedin.

Pentru că judecătorii clujeni nu s-au grăbit să-i pedepsească, a intervenit prescripția răspunderii penale. Magistrații de la Judecătoria Huedin au dispus marți, 10 septembrie, încetarea procesului penal pornit împotriva celor patru clujeni acuzați de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori. 

Potrivit rechizitoriului, la data de 23 ianuarie 2019, cei patru bărbați au tăiat fără drept un număr de 35 de arbori, provocând un prejudiciu de 27,38 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Pădurarul responsabil de paza zonei în care a avut loc furtul a fost audiat în calitate de martor  și a relatat că, la data de 23 ianuarie 2019, în timp ce își desfășura activitatea de patrulare, a depistat 4 căruțe trase de cai care nu erau încărcate, însă lângă ele se aflau mai multe bucăți de lemn. 

La un moment dat, unul dintre cei trei bărbați trăgea din pădure cu un cal o bucată de lemn de 8 metri. Pădurarul a arătat că a pornit pe urma de tragere de la căruţe și a mers aproximativ 50 de metri prin pădure într-un loc unde se aflau ceilalți trei bărbați și a observat că unul dintre ei tăia cu o drujbă un gorun, altul trăgea copacii, iar celălalt curăța arborii cu o secure.  

Din declarația martorului rezultă că fiecare inculpat în parte a arătat pădurarului că ar fi tăiat un număr anume de arbori, fiecare indicând arborii tăiaţi, în total fiind tăiați un număr de 35 de arbori de pe picior și fiind produs un prejudiciu total de 4491,42 lei fără TVA.”, au reținut magistrații. 

Fiind audiați în calitate de suspecţi și inculpaţi, cei patru clujeni au recunoscut săvârșirea infracțiunii, arătând că în iarna anului 2019 au tăiat mai mulţi arbori și au sustras materialul lemnos rezultat din aceștia fiind depistați în flagrant de către pădurar.

În continuare, au menţionat că au declarat fiecare aproximativ 8 cioate ca fiind tăiate de fiecare dintre cei implicaţi, iar materialul lemnos rezultat l-au vândut ulterior.

Comentarii Facebook